Februarski zemeljski plaz je na dvorišču Ptujskega gradu odtrgal približno 25 metrov dvorišča skupaj z obzidjem. Foto: Danijel Poslek
Februarski zemeljski plaz je na dvorišču Ptujskega gradu odtrgal približno 25 metrov dvorišča skupaj z obzidjem. Foto: Danijel Poslek
Ptuj
O krivcih za nastalo stanje na glas ne govori nihče, res pa je, da se v preteklosti za vzdrževanje gradu in dvorišča ni storilo dovolj. Foto: BoBo

Prihodnji teden se namreč izteče rok za oddajo ponudb na razpis za izvajalca del, z deli pa bodo začeli takoj, ko bo izbran izvajalec. Vlada je za to že namenila skoraj 350.000 evrov.

Na ministrstvu za kulturo so povedali, da so se s finančnim ministrstvom že dogovorili za hitro rešitev sanacije usada dela obzidja.


Stroka ni počivala

Kot so pojasnili, so predstavniki območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) že dan po usadu na terenu opravili strokovni pregled, ministrstvo pa je takoj stopilo v stik z ustanoviteljem upravitelja kulturnega spomenika, županom ptujske občine Miranom Senčarjem, ki je o usadu obvestil Upravo za zaščito in reševanje. Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož je kot upravitelj takoj poskrbel za najnujnejšo zaščito.

Predstavniki ministrstva so ves čas od dogodka aktivno izvajali postopke za sanacijo škode na omenjenem kulturnem spomeniku državnega pomena, z ogledi, izvedbo vrtin za odvzem vzorcev temeljnih tal, izdelavo projektne dokumentacije in uskladitve s pristojnim ZVKD. Izvedli so tudi geološko-geomehanske raziskave območja plazenja, na podlagi katerih je bil izdelan projekt sanacije.

Na njihovo pobudo je vlada nedavno sprejela sklep, po katerem bo za sanacijo usada namenila 348.967 evrov proračunske rezerve, kar bo ministrstvu omogočilo takojšnjo in nemoteno izpeljavo vseh postopkov sanacije. Hkrati si bodo na ministrstvu prizadevali, da bo sanacija napravljena v zahtevani kakovosti in v pogodbeno predvidenem roku, so še pojasnili na ministrstvu za kulturo.