Foto:
Foto:
Pri postavitvi je pomagalo 600 plačanih prostovoljcev.

Vrata, ki so postavljena na skoraj 40 kilometrih stez in poti Centralnega parka, so projekt bolgarskega umetnika Christa in njegove soproge Jeanne Claude. Zakonca sta si že od leta 1979 prizadevala za uresničitev projekta, vendar pa sta zaradi protestov naravovarstvenikov morala na dovoljenje čakati do leta 2003. Pet metrov visoke instalacije so še posebej lepe iz zraka in od daleč, ko si je mogoče ogledati park, ki sredi zimskega mirovanja živi v močnih barvah.

Pisane barve v mrtvi sezoni
Projekt je zakonca je stal 21 milijonov dolarjev. Pri postavitvi vrat je pomagalo 600 plačanih prostovoljcev. Avtorja sta projekt naslovila Vrata, Centralni park, New York 1979-2005, s tem pa pokazala, koliko let je trajala uresničitev projekta. Odločilno vlogo pri pridobitvi dovoljenja je odigral zdajšnji newyorški župan Micheal Bloomberg, ki je instalacijo tudi slovesno odprl. Skeptike je skušal prepričati z dobičkom, ki ga bodo zaradi ogledov turistov imeli hoteli, projekt pa naj bi pripomogel tudi k potrditvi New Yorka kot kulturne metropole.

Zavese v Coloradu, dežniki na Japonskem
Ime umetnika, ki izvira iz Bolgarije, je že uveljavljeno med poznavalci umetnosti, saj je med drugim z ženino pomočjo čez dolino Rifle v ameriški državi Colorado razpel 381 metrov dolgo zaveso, berlinski rajstag pa je oblekel v z aluminijem prevlečeno tkanino. V neki japonski park je posadil tisoč modrih dežnikov, za podoben kalifornijski projekt pa je izbral rumeno barvo.