Najstarejša kartuzija v Srednji Evropi in prvi samostan tega reda zunaj matične Francije in Italije letos praznuje 850 let od ustanovitve. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Najstarejša kartuzija v Srednji Evropi in prvi samostan tega reda zunaj matične Francije in Italije letos praznuje 850 let od ustanovitve. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Žička kartuzija
Žička kartuzija v dolini sv. Janeza Krstnika pod Konjiško goro izstopa z obsegom in kakovostjo srednjeveške samostanske arhitekture, postavljene pretežno od poznega 12. do konca 14. stoletja. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
false
S pridobitvijo statusa kulturnega spomenika državnega pomena bo nekdanja kartuzija ohranila kulturne vrednote, izboljšala se bo njena javna prepoznavnost in spodbudila javna kulturna raba, so prepričani na ministrstvu za kulturo. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Žička kartuzija praznuje 850 let obstoja

Samostanski kompleks, ki stoji v odmaknjeni dolini, nekaj kilometrov od Slovenskih Konjic, spada med najpomembnejše spomenike srednjeveške arhitekture našega ozemlja in ima pomembno mesto tudi v širšem okviru zgodnje kartuzijanske arhitekture. Tu so pred 850 leti svoj dom našli menihi iz Francije in v slovensko in evropsko zgodovino vtisnili močan pečat, ki ga je čutiti še danes.
Občina Slovenske Konjice je letošnje leto namenila proslavitvi 850-letnice Žičke kartuzije. Danes bodo v osrčju doline Sv. Janeza potekali družabni dogodki s srednjeveško tržnico in starodavnimi igrami, zvečer pa bo osrednja slovesnost ob obletnici, ki se je bo udeležil tudi predsednik Borut Pahor.
Turistični magnet
Žičko kartuzijo letno obišče okoli 25.000 ljudi. "Območje Žičke kartuzije pomeni ogromno za naš nadaljnji razvoj turizma, saj vse bolj postaja magnet, ki privablja ljudi od vsepovsod, tudi iz tujine. Je odlična dopolnitev turistične ponudbe v sosednjih Zrečah, zato verjamem, da lahko s skupnimi močmi v Dravinjski dolini na tem področju naredimo še veliko," je dejal župan občine Slovenske Konjice Miran Gorinšek.
V Slovenskih Konjicah so si dolgo prizadevali za to, da bi država kartuziji priznala status kulturnega spomenika državnega pomena. V letu visokega jubileja jim je to vendarle uspel, in čeprav Gorinšek pravi, da to samo po sebi ne prinaša dodatnega denarja, vseeno upa, da bo država v prihodnje še dodatno podprla razvojne projekte tega območja.
Načrti za obnovo za zdaj še brez finančne podpore
Celoten kompleks zgornjega dela kartuzije je sicer v lasti občine, a je država doslej kar nekaj denarja že vložila v obnovo. Pri večjih naložbah sta država in občina po županovih besedah prispevali okoli polovični delež, a je pozneje zaradi krize program sofinanciranja ugasnil. Ker objekta ni na delovnem seznamu tistih, ki naj bi se v prihodnje delno sofinancirali s pomočjo "kulturnega evra", si zdaj prav po zaslugi priznanega statusa prizadevajo, da bi bili uvrščeni v njegovo končno verzijo.

"Glede na pridobljeni status, ki je pomemben tudi pri promociji, pa računamo tudi na to, da se bomo lažje do potrebnega denarja za nadaljevanje obnove prebili na kakšnem razpisu. Najprej želimo zaščititi objekt cerkve, saj se sicer lahko zgodi, da bo prej propadel in se ne bomo imeli več pogovarjati o tem, kaj bi sploh obnavljali," je dejal Gorinšek.
Od knjižnice, zdravilstva, vinogradništva do rokodelstva
Žička kartuzija je bila ustanovljena v 12. stoletju kot 19. kartuzija po vrsti in prva zunaj matičnih dežel Francije in Italije, prva v Srednji Evropi in prva od štirih na Slovenskem. Sčasoma je postala evropski kulturni in politični epicenter na naših tleh. Generalni prior Štefan Macone, prijatelj svete Katarine Sienske, je prav iz kartuzije združeval tedanjo politično in cerkveno razdeljeno Evropo.
V 14. stoletju se je samostan ponašal s knjižnico, ki je štela več kot 2000 knjig in je bila manjša le od vatikanske. V njem so skoraj štiri stoletja nastajali znameniti srednjeveški rokopisi. Kartuzijanom je dajalo poseben status tudi naravno zdravilstvo, lekarništvo in vinogradništvo, ukvarjali pa so se tudi z mlinarstvom, opekarstvom, steklarstvom in podobnimi rokodelskimi deli, ki so omogočala preživetje skupnosti. Redovno življenje v tej dolini je zamrlo, ko jo je z dekretom leta 1782 ukinil cesar Jožef II., območje kartuzije pa je bilo prepuščeno zobu časa.

Žička kartuzija praznuje 850 let obstoja