Izvirnik ali ponaredek? Foto: EPA
Izvirnik ali ponaredek? Foto: EPA

41-letni moški in njegov 67-letni pajdaš iz okolice Wiesbadna v Nemčiji, ki so ju nemške oblasti pridržale v četrtek, očitno nista bila povsem brez slikarskega talenta, saj sta ustvarila precej povsem novih slik, ki sta jih med drugim pripisala Vasiliju Kandinskemu, Kazimirju Maleviču in Nataliji Gončarovi, številne druge pa reproducirala.

A policisti njunega dela niso tako cenili, saj se je kar sto uniformiranih mož udeležilo akcije, v kateri so preiskali številne domove, podjetja, trgovine in umetnostne galerije. Pridržana osumljenca naj bi bila le dva od šestih članov kriminalne združbe, ki je prodajala ponarejene slike. Poleg teh so ponarejali tudi certifikate o pristnosti.

Kot so povedali na policiji, so se cene za ponaredke gibale od štiri- do sedemmestnih evrskih vsot. Rekordno vsoto so ponarejevalci dobili za sliki, prodani v Nemčiji in Španiji za dva milijona evrov.

Črn kvadrat in Rembrandt
Že lani je španska policija aretirala štiri ljudi, ki so za milijon evrov skušali prodati domnevno Picassovo sliko. Visoke cene, ki jih dosegajo slike ruskih avantgardistov, pa naj bi bile krive, da so ti slikarji postali priljubljeni pri ponarejevalcih. Poleg tega je vsaj nekatera njihova dela v primerjavi s klasiki lažje reproducirati. "Ne nazadnje je precej lažje naslikati kolikor toliko prepričljiv črn kvadrat kot pa v detajlih posneti kakega Rembrandta," je ob tem dejal direktor neke dražbene hiše.