Aj Vejvej je za krajši čas pozdravil medije, zbrane pred njegovim studiem, vendar ni bil ravno zgovoren. Foto: Reuters
Aj Vejvej je za krajši čas pozdravil medije, zbrane pred njegovim studiem, vendar ni bil ravno zgovoren. Foto: Reuters
Ai Weiwei, Ai Veivei
Po zaprtju Aj Vejveja se je njegova podoba pojavila na različnih koncih sveta, kjer so se mu različni umetniki izkazali podoporo. Foto: EPA

Aj je bil v skrivnem zaporu priprt 80 dni, potem ko so ga 3. aprila aretirali med poskusom vkrcanja na letalo proti Hongkongu. Znanega kritika kitajske vlade naj bi po navedbah oblasti sumili utaje davkov, kar je po navedbah pekinške policije umetnik tudi priznal, po priznanju pa so ga proti plačilu varščine izpustili.
Ostati mora v Pekingu, ni pa v hišnem priporu
V času priprtja Aju ni bil omogočen kontakt z odvetnikom in tudi z ženo se je lahko srečal le enkrat. Po besedah predstavnika zunanjega ministrstva Hong Leja trajajo pogoji izpustitve 12 mesecev, v tem času pa je Aj Vejvej še vedno pod preiskavo. "Brez dovoljenja ne sme zapustiti mesta stalnega prebivališča," je povedal. Pod besedno zvezo 'mesto prebivališča' je, kot je pojasnil, mišljen Peking. Poudaril je, da Aj ni v hišnem priporu.
Hong je potrdil navedbe medijev, da so Aja izpustili zaradi dobrega vedenja, ki ga je pokazal, ko je priznal krivdo, in zdravstvenih razlogov. 54-letni umetnik ima namreč sladkorno bolezen.
So uspeli utišati najglasnejšega kritika vlade?
Umetnik se je za krajši čas pojavil pred svojim studiem v Pekingu in novinarjem povedal, da je vesel, da je doma in da vse od izpusta ni spal, ter dodal, da česa več medijem ne more povedati. Po pisanju BBC-ja je bil torej najslavnejši kitajski umetnik in najglasnejši kritik kitajske vlade utišan.
Po navedbah kitajske policije je Aj priznal utajo davkov in obljubil, da bo poravnal račune. Umetnikovi podporniki so prepričani, da so umetnika zaprli, da bi utišali njegove kritike.