Novi minister za kulturo Dejan Prešiček je napovedal, da se bo zavzel predvsem za postopen dvig proračunskih sredstev za kulturo, s čimer bi
Novi minister za kulturo Dejan Prešiček je napovedal, da se bo zavzel predvsem za postopen dvig proračunskih sredstev za kulturo, s čimer bi "imeli malo več manevrskega prostora". Foto: BoBo

Minister za kulturo Dejan Prešiček želi, da se teh 25 odstotkov postopoma povrne in proračun naraste na približno 209 milijonov. In kako naj bi se to zgodilo? Ministri za kulturo navadno nimajo najboljšega pogajalskega izhodišča in pridejo na vrsto med zadnjimi. Prešiček zatrjuje, da je dobil zagotovila za dvig sredstev in bo vztrajal pri uresničitvi zavez, ki so zapisane v koalicijski pogodbi.

Gladovne stavke in tožbe
Ob začetku mandata ministra Dejana Prešička nas je v pogovoru za oddajo Arsov forum zanimalo tudi, v kolikšni meri je ministrstvo za kulturo služilo kulturi, ji omogočalo pogoje delovanja in jo spodbujalo, koliko pa je ministrstvo bolj postavljalo pravila delovanja, ki so jih tudi nekateri uspešni kulturniki težko izpolnjevali. Ko je iz zadnjega programskega razpisa izpadel Festival Seviqc Brežice, je njegov direktor in umetniški vodja Klemen Ramovš napovedal gladovno stavko. Šest nevladnih organizacij pa toži ministrstvo zaradi nepravilnosti pri vodenju postopka štiriletnega programskega razpisa.

Na ministrstvu za kulturo se trenutno intenzivno ukvarjajo s pregledom razpisnih pogojev in rezultatov financiranja kulturnikov. Med svojimi prvimi nalogami je Prešiček napovedal zakone, ki bodo omogočali finančno trdnost. To so zakona o kulturnem evru in zakon o pokojninah, ki bo določil prihodke umetnikom z izjemno nizkimi pokojninami. Med prioritetami je tudi izboljšanje strategije kulturne politike.

Sprememba medijske zakonodaje
Med zahtevnejšimi projekti v mandatu Dejana Prešička bo sprememba medijske zakonodaje, ki ne ustreza digitalni dobi. Prav zaradi nje je Združenje radiofuznih medijev Antona Peršaka pozivalo k odstopu. Minister Prešiček se zaveda, da gre za prednostno nalogo, ki je zelo občutljiva, zato ji bo namenil poglobljeno analizo.

Anton Peršak je Dejanu Prešičku ob predaji poslov zaželel uspešno delo in ploden dialog s področjem kulture. Zadnjega ni dejal po naključju ali iz vljudnosti. Minister za kulturo ima namreč ob vodenju ministrstva zahtevne proračunske porabnike. Kulturni ustvarjalci so intelektualci, ki znajo povzdigniti glas v javnosti in so pri tem tudi zelo ustvarjalni, zato vse skupaj močno odmeva v medijih. Minister Prešiček je povedal, da je kritika zaželena in se je ne boji.

Prvi poklicni glasbenik
Dejan Prešiček je prvi poklicni glasbenik, ki je v samostojni Sloveniji postal minister za kulturo. Študij saksofona je končal na Akademiji za glasbo v Frankfurtu, izpopolnjeval se je v Bordeauxu, kjer je prejel zlato medaljo in častno nagrado mesta Bordeaux za saksofon in komorno igro. Od leta 2010 je vodil Konservatorij za glasbo in balet z 250 zaposlenimi.


Pogovoru lahko prisluhnete na spodnji povezavi v oddaji Arsov forum, v kateri boste slišali tudi glasbo, ki jo novi minister za kulturo Dejan Prešiček izvaja s pianistko Nino Prešiček in flavtistko Lizo Hawlina Prešiček.