Ta izhaja iz šiitskega vsakoletnega obreda ašura, ki ohranja spomin na krivični uboj vnuka preroka Mohameda, Imama Al Husseina.

Foto: Mesto žensk
Foto: Mesto žensk

Zvočni performans Ali ga lahko spremenite v ljubljenčka, kot ptička, ali pa ga date na povodec za svoje hčerke? se bo zgodil danes ob 20.00 v Cukrarni.

Umetnica vzame izročilo ašure kot alegorično sklicevanje na ultimativni lik zatiranih za svoj strukturni dramaturški okvir, s pomočjo katerega identificira oblike državnega nasilja in pravne aparate, ki te omogočajo. V sozvočju s konfiguracijami moči, ki sestavljajo sirsko-libanonsko politično navezo, pa tudi genezo stranke Ba'ath in vojaškega vzpona Hezbolaha, preplavljajoča, kakofonična 8-kanalna zvočna igra Rane Hamadeh ponovno dramatizira logiko, pod katero se je uprizarjanje ašure v nedavnih desetletjih preobrazilo v militarizirano obliko gledališča. Umetnica ob tem predlaga tudi morebitni jezik izhoda in sprostitve napetosti.

Performansu bo sledil Zbor za publiko, ki je zamišljen kot prostor za refleksijo in pogovor o tem, kako smo gledali in kaj smo videli. Razmišljalo se bo o vprašanjih, kot so kaj v tem zvočnem performansu postanejo gledalke/-ci, ali so to poslušalci, ovčice, nevedne bralke in kakšno novo znanje dobimo po ogledu. Dogodek bo povezovala Lea Kukovičič.

Foto: Mesto žensk
Foto: Mesto žensk

Rana Hamadeh ustvarja značilno vsezajemajoča, mrzlična zvočna in vizualna okolja. Njeni projekti nastajajo po več let in se manifestirajo v velikopoteznih, preplavljajočih delih, ki temeljijo na zvoku, pa tudi v avdiovizualnih instalacijah, mrežnih medijih ter strojnih "predstavah", besedilih in pogovorih. Od leta 2016 razvija svojo operatično prakso, v kateri eksperimentira s pisanjem in skladanjem ter preizkuša modele za kolektivne (in umetno razširjene) oblike premišljanja in raziskovanja. Ob tem nenehno bedi nad epistemologijami in tehnologijami pravičnosti.

Je dobitnica nizozemske nagrade prix de Rome (2017); AICA Nederland (2020) je njeno delo nominirala za nagrado za najboljšo razstavo. V zadnjem obdobju se je predstavila z razstavami Standard_deviation I v Secessionu na Dunaju (2021) in Standard_deviation II v Edith-Russ-Hausu (2022).