Amazon ima pod seboj približno tretjino založniške industrije, kar pomeni, da ga velike založbe preprosto ne morejo obiti. Foto: Reuters
Amazon ima pod seboj približno tretjino založniške industrije, kar pomeni, da ga velike založbe preprosto ne morejo obiti. Foto: Reuters
Po kopijo Zlohotice se bosta morali odpraviti drugam kot na Amazonovo spletno stran. Foto: Amazon.com

Spletni trgovski velikan Amazon.com je zaradi spora glede pogodbe prekinil naročila nekaterih Disneyjevih filmov, kot sta Stotnik Amerika: Zimski vojak in Zlohotnica, poročajo tuji mediji. Kot kaže, imajo pri Amazonu težave z več partnerji, saj so že zapleteni v dolgotrajen spor z založnikom Hachette.

Kot piše Wall Street Journal, v nedeljo obiskovalci spletne strani niso mogli naročati fizičnih kopij nekaterih Disneyjevih filmov, lahko pa so prednaročili digitalne kopije. Kot še pišejo mediji, ne pri Amazonu ne pri Disneyju za zdaj niso želeli odgovarjati na novinarska vprašanja.

Amazon se že nekaj časa bojuje proti eni večjih založniških hiš na ameriškem trgu Hachette zaradi cen, ki bi jih spletni orjak lahko zaračunaval za elektronske knjige. Več o začetku spora tudi tukaj.

V dobro avtorjev?
Po mnenju Amazona je namreč cena 14,99 oziroma 19,99 ameriških dolarja (11,2 oziroma 14,93 evra) za elektronsko knjigo previsoka. Prepričani so, da lahko z nižjimi cenami prodajo več kopij knjige ter dosežejo večji profit in več tantiem za avtorje.

Proti Amazonovi politiki, ki je ustavila dobavo nekaterih knjig založbe, pa se je v nedeljskem New York Timesu že oglasila skupina več kot 900 avtorjev, med drugim Stephen King in Donna Tartt.