Med zabavno-razvedrilnimi oddajami je najvišjo oceno dobila oddaja Hri-bar z Sašem Hribarjem (na fotografiji z Marcelom Štefančičem, voditeljem oddaje Studio City), ki se je znašel med najljubšimi tv-voditelji Slovencev. Foto: MMC RTV SLO
Med zabavno-razvedrilnimi oddajami je najvišjo oceno dobila oddaja Hri-bar z Sašem Hribarjem (na fotografiji z Marcelom Štefančičem, voditeljem oddaje Studio City), ki se je znašel med najljubšimi tv-voditelji Slovencev. Foto: MMC RTV SLO
Tjaša Železnik
Najbolj prepoznaven ženski obraz na slovenskih malih ekranih je NLP-jevka Tjaša Železnik. Foto: Žiga Culiberg
Janko Šopar
Med informativnimi oddajami je najvišje ocenjen Tednik, ki ga z ekipo ustvarja Janko Šopar. Foto: MMC RTV SLO

Med najbolje ocenjenimi oddajami v novi telefonski javnomnenjski raziskavi o gledanju televizije, ki jo je opravila agencija Gideon, se je znašlo tudi več produkcij TV Slovenija: med informativnimi oddajami je najvišje ocenjen Tednik, med zabavno-razvedrilnimi pa Hri-bar (povprečna ocena 3,79), ki ji sledita NLP s Tjašo Železnik (ocena 3,52) - voditeljica nedeljske popoldanske oddaje je po izsledkih raziskave tudi najbolj prepoznavna voditeljica zabavnih oddaj - in Spet doma (ocena 3,42).

Dve uri in pol za slovenske programe
Kar zadeva gledanje televizije, je 7,7 odstotka vprašanih odgovorilo, da je sploh ne gledajo, največ pa jih gleda televizijo med tremi in petimi urami na dan. V povprečju gledajo Slovenci slovenske programe dve uri in 31 minut na dan. Izsledke je sporočil Jože Biščak, direktor agencije Giedon, ki je raziskavo opravila med 15. in 18. oktobrom na vzorcu 943 anketirancev.

Na vprašanje, katere tri slovenske programe najpogosteje gledajo, je vsaj enega naštelo 91,8 odstotka anketirancev, tri programe pa 75,9 odstotka vprašanih. Skupaj so našteli 22 domačih programov, na drugem in četrtem mestu gledanosti sta se znašla prvi in drugi program nacionalke.

Med tujimi programi so anketiranci našteli 31 različnih programov, največkrat pa gledajo programe Discovery (23,4), National Geographic (18,2), HTV 1 (16), Animal Planet (8,1) in DSF (5,8).

Hri-bar prepozno na sporedu?
Drugi del raziskave se je nanašal na gledanost različnih zvrsti oddaj ter na prepoznavnost oddaj in voditeljev oddaj. Slovenci redno ali pogosto gledajo dnevnoinformativne oddaje (79,3-odstotni delež), filme (65,9-odstotni delež) in zabavne oddaje (60,1-odstotni delež).

Med oddaje na slovenskih televizijskih programih, ki so jim najbolj všeč, ne glede na zvrst, so med 34 naštetimi oddajami anketiranci navedli tudi Tednik (22,2), Dnevnik (20,7) in Studio City (13,4). Največ anketirancev bi gledalo oddajo Hri-bar, a je ne, ker je prepozno na sporedu, je še pokazala raziskava.

Najboljša informativna oddaja je Tednik
Med v anketi ponujenimi informativnimi oddajami (izbrane po predhodni pilotski raziskavi) so anketiranci z ocenami od 1 do 5 - ocena 1 zelo slaba, ocena 5 odlična - najvišje ocenili Tednik (povprečna ocena 3,94), 24 ur (ocena 3,8) in TV Dnevnik (3,78).

Tretji del raziskave se je nanašal na prepoznavnost voditeljic ali voditeljev informativnih in zabavno-razvedrilnih oddaj. Med voditeljicami ali voditelji slovenskih informativnih oddaj so jih vprašani našteli 16, med njimi tudi voditelja Odmevov, Slavka Bobovnika (32,6) in Rosvito Pesek (14,7).

Anketirance so naposled povprašali po najljubših voditeljicah ali voditeljih slovenskih zabavno-razvedrilnih oddaj. Skupaj so jih našteli 18, največkrat so bili to Jurij Zrnec (45,5), Lado Bizovičar (37,3), Mario Galunič (19,6), Tjaša Železnik (18,8) in Sašo Hribar (18,5).