Foto:
Foto:
Skupina Laibach bo nastopila v okviru tedna slovenske avantgardne umetnosti.

Na njem bodo Američanom slovenski umetniki predstavili našo kulturno produkcijo. Glavna organizatorja tedna sta kinoteka Northwest Film Forum, v kateri bodo zavrteli 18 slovenskih filmov, in založniška hiša Scala House Press, ki je izdala tudi angleške prevode Bartolovega Alamuta in treh knjig Miha Mazzinija. V Seattle je odpotovala tudi skupina Laibach, ki bo v ZDA koncertirala v soboto, sicer pa bo promocija slovenske kulture potekala med 19. in 24. novembrom.

Alamut in Mazzinijeva dela
Ob Laibachih so organizatorji v goste povabili tudi filmske režiserje Saša Podgorška, Majo Weiss in Petra Braatza ter Miha Mazzinija. Scala House Press, ki izdaja najboljša svetovna dela manj znanih pisateljev, je ameriškemu občinstvu približala tri njegova dela: Drobtinice, Telesni čuvaj in Kralj ropotajočih duhov.

Kratki, igrani in dokumentarni filmi
V kinoteki Northwest Film Forum, ki edina v Seattlu čez celo leto vrti najboljše iz sveta sedme umetnosti, bodo predvajali filme Sladke Sanje, Rezervni deli, Varuh meje, Temni angeli usode, Tanz mit Laibach, Predictions of fire, Cesta bratstva in enotnosti, Dom svobode, Vrtoglavi ptič, Sirota s čudežnim glasom, Steklarski blues, Adrian, (A)torzija, Kratka himna domovini, Hop, skip and Jump in Svobodna si odloči se.

Zbrani pod Slovensko palmo
Pozornost s svojim delovanjem pa so zbudili tudi slovenski izseljenci na drugem delu ZDA. Prejšnji teden so na Floridi pripravili prvo srečanje pravkar ustanovljenega kluba Slovenska palma. Srečanja se je udeležilo okrog 80 Slovencev in njihovih sorodnikov s Floride, s tem pa so želeli podpreti idejo kluba o ohranjanju kulturne identitete pri izseljencih.

Težave imajo predvsem najmlajši, kar pa želijo člani kluba odpraviti z ustanovitvijo potujoče knjižnice. Klub, ki se bo naslednjič sestal februarja prihodnje leto, do takrat pa bodo člani premislili tudi o tem, kako bi kar najbolje promovirali slovenski turizem in gospodarstvo, vodi Silvester Subotnjički.