Avstralci se zavedajo, da je najbrž že prepozno, da bi Rusa svojo točko pred OI popolnoma spremenila, je pa kolumnist vodilnega časopisa izrazil upanje, da bo med sodniki kakšen Avstralec, ki bo 'primerno nizko' ocenil njun 'žaljivi' nastop in kostuma. Foto: EPA
Avstralci se zavedajo, da je najbrž že prepozno, da bi Rusa svojo točko pred OI popolnoma spremenila, je pa kolumnist vodilnega časopisa izrazil upanje, da bo med sodniki kakšen Avstralec, ki bo 'primerno nizko' ocenil njun 'žaljivi' nastop in kostuma. Foto: EPA
aboridžini
Ko so se na avstralski obali proti koncu 18. stoletja izkrcali prvi Evropejci, je na celini živelo okrog 300 tisoč domačinov, ki so govorili vsaj 200 različnih jezikov. Danes jih je po ne povsem zanesljivih podatkih spet skoraj toliko, a od tega jih je le četrtina ohranila svoj jezik in vsaj del običajev. Belci so jih sčasoma stisnili v rezervate, kjer jih prizadevajo bolezni sodobnega človeka, pa tudi alkoholizem. Foto: EPA
Ali tukaj še iščeta lovca ali pa že netita ogenj? Foto: EPA

V četrtek sta Domnina in Šabalin v rdečih krilcih in temnorjavih dresih z belimi črtami, ki naj bi bile videti kot tradicionalne poslikave na temni koži, oddrsala svojo točko na evropskem prvenstvu v Estoniji. Od občinstva in sodnikov, ki so Rusoma prisodili drugo mesto v kategoriji izvirnih plesov (ter prvo v skupnem seštevku pred začetkom petkovih nastopov), ni bilo slišati pritožb. Je pa zato nastop še dodatno "pogrel" poletno Avstralijo: aboriginski starešina Sol Bellear ga je v izjavi za agencijo Reuters opisal kot "izredno žaljivega". "V naših očeh je to kraja aboriginske kulture in še en primer zlorabe avstralskih staroselcev," je ogorčen Bellear.

Kot da bi ju porisal trileten otrok
"Povsem narobe sta razumela," se strinja Stephen Page, koreograf aboriginske plesne skupine Bangarra Dance Company. Po njegovem mnenju ni bilo v nastopu nobenih tradicionalnih gibov, glasba bi bila prej iz Afrike ali Indije kot iz Avstralije, telesne "poslikave" pa so bile videti, "kot da bi bile delo triletnega otroka".

Barva kože - vedno občutljiva tema
Predstavnica aboriginov v New South Walesu Bev Manton je s člankom v Morning Heraldu ruska drsalca že pozvala, naj pred OI v Vancouvru točko umakneta iz svojega repertoarja. "Z našega zornega kota je nastop žaljiv. Seveda nastop ni bil mišljen kot britje norcev iz aboriginske kulture, a to še ne pomeni, da je sprejemljiv. (...) Cela vrsta spornih elementov je ... ne nazadnje to, da sta drsalca nosila dresa, ki naj bi dala vtis, da je njuna koža temnejša, kot je v resnici. Že to samo po sebi je zelo vprašljivo."

Neškodljivo je, dokler ne gre zate ...
Mantonova še piše, da je obredje in podobje za avstralske staroselce sveto. "Kako bi se Avstralci počutili, če bi se Rusa oblekla v pripadnika ANZAC-a (avstralski in novozelandski korpus kopenske vojske, op. n.) in uprizorila bitko za Gallipoli (neuspela pomorska in kopenska vojaška operacija zavezniških sil, da bi se l. 1915 prebili skozi Dardanele)?"

Rusi ne razumejo, kaj je težava
Ruska drsalska zveza je nad avstralsko reakcijo osupla in opozarja, da je moral v okviru tekmovanja vsak par uprizoriti nastop, ki je ponazarjal kulturo kakšnega naroda; na ledu se je tako zvrstilo vse od argentinskega tanga do avstrijskega valčka in tradicionalnega moldavijskega plesa. Nekdanji ruski olimpijski drsalec Oleg Ovsjanikov je še pripomnil, da se je nekoč za nastop preoblekel v priljubljenega ameriškega lovca na bizone, Buffalo Billa, njegova partnerica, Angelika Krilova, pa je bila indijanska pricesa. Njuna točka je bila menda zelo lepo sprejeta.

"Ab origine", ne aborigini!
Drsalca "afere" še nista komentirala, njuna trenerka Natalija Liničuk pa njuno nenavadno koreografijo, ki za podlago nima glasbe, ampak predvsem vzklike in petje, zagovarja, češ da ni bila "neposredno" zasnovana po aboriginskih plesih, ampak da je iskala navdih v aboriginski kulturi kot celoti. "Aboriginski v svojem latinskem korenu pomeni "izvoren, od začetka" - in poskušali smo ponazoriti ta prvobitni čas, ko so aborigini stopili v svet. Ni šlo za konkretno deželo ali običaje." Točka naj bi ponazarjala dva človeka, ki poiščeta lovca in zakurita ogenj za peko mesa.