Utrinek z demonstracij proti Camorri v Neaplju. Foto: Reuters
Utrinek z demonstracij proti Camorri v Neaplju. Foto: Reuters
Uffizi
Ljudi preveva upanje, da bodo s pomočjo ugledne institucije v Firencah svoj novi muzej iz začasnega lahko spremenili v stalnega. Foto: EPA

Egidio “Brutus” Coppola je delček svojega bogastva, ki ga je zaslužil na čelu kriminalne združbe Camorra, vložil v gradnjo bahave vile v mestecu Casal di principe, ki leži severnozahodno od Neaplja; hišo je, kot še nekaj podobnih, ki so si jih zgradili člani mafijske družine Casalesi, navdihnilo bahavo postavljaštvo kultnega filma Brazgotinec. Oblasti so posestvo zasegle leta 2012, ko je bil zloglasni zločinec aretiran v okviru obsežne kampanje župana Renata Nataleja, ki se je zoperstavil neapeljski mafiji. Organizacija ga je pred tem že poskušala atentirati, a brez uspeha.

Po zanimivem obratu usode bo prav ta vila odslej prva okoliška galerija, ki bo razstavljala umetnine, sposojene iz firenške galerije Uffizi, poroča britanski The Guardian. Otvoritveno razstavo, Svetloba premaga temo (naslov naj bi navdahnil Caravaggio), si bo mogoče ogledati od 22. junija dalje, posvečena pa bo spominu na Peppeja Diano, lokalnega duhovnika, ki ga je Camorra med pripravami na mašo ustrelila leta 1994.

Tudi v Uffiziju niso varni pred organiziranim zločinom
"Samo s promocijo civilizirane družbe bomo lahko zgradili skupnost, ki se bo vedno pripravljena braniti pred infiltracijo zločincev," je Natale opozoril za omenjeni časnik. Odprtje tega majhnega muzeja je po njegovih besedah tudi "eden od glavnih ciljev za galerijo Uffizi". Slavna firenška institucija se je namreč prav tako že znašla na muhi mafije: leta 1993 je v terorističnem napadu sicilijanske veje Cosa nostra umrlo pet ljudi.

Natale je prepričan, da je njegova regija naposled vendarle rešena iz krempljev zloglasne mafije. "Tukajšnji ljudje smo kot jecljavec, ki je v otroštvu doživel hudo, hudo travmo. Naša travma je bila Camorra. In tako kot jecljavec še danes težko izustimo besede, kot so 'meraviglia' (čudež)."

Pa opisani primer nitii ni edini znak optimizma v regiji. Dimitri Russo, župan mesta Castel Volturno in prav tako zavzet borec proti mafiji, je dal nad mestno hišo obesiti znak, da je bil kraj “decamorrizzato”, očiščen Camorre. Še nekaj kilometrov stran, na posestvu, kjer je zdaj pokojni mafijski šef Michele Zaza, oziroma O Pazzo (Norec), gojil konje, danes proizvajajo organsko mocarelo.