Nova Banksyjeva freska tematizira begunsko krizo v Franciji, pojavila pa se je v londonski četrti Knightsbridge v neposredni bližini francoskega veleposlaništva. Foto: Reuters
Nova Banksyjeva freska tematizira begunsko krizo v Franciji, pojavila pa se je v londonski četrti Knightsbridge v neposredni bližini francoskega veleposlaništva. Foto: Reuters
Banksy
Novo ulično umetnino so kaj hitro prekrili z lesenimi panoji in jo tako skrili pred očmi javnosti. Foto: Reuters
Banksyjev največji spektakel do zdaj, instalacija Dismaland, je lani - kot po navadi zavit v oblak skrivnostnosti - zrasel v letoviškem mestecu Weston-super-Mare v bližini Bristola. Za obešenjaškim humorjem nekaterih instalacij se je seveda skrivalo močno družbenokritično oz. politično sporočilo. Foto: Reuters

Slika, ki je reprodukcija plakata za slavni francoski muzikal Nesrečniki, znano deklico zavije v oblak solzivca, zaradi česar ji iz oči tečejo solze. V spodnjem levem kotu ob freski je nalepljena QR-koda, ki uporabnika s pametnim telefonom poveže s sedemminutnim videom, ki dokumentira policijsko racijo v "džungli", kot pravijo begunskemu taborišču v Calaisu. Tokrat je prvič, da je Banksy ustvaril interaktivno fresko.

Video na YouTubu kaže policiste, kako v akciji 5. januarja nad begunci uporabljajo solzivec in slepe naboje. Predstavnik policije v tamkajšnji prefekturi je kljub temu izjavil, da takih prijemov oblasti nikoli niso uporabile: "Solzivca ne uporabimo brez dobrega razloga; uporabo je treba avtorizirati in avtorizirana je samo, kadar je nujno potrebna." Policisti so - v imenu varnosti - stometrski obroč okrog taborišča spremenili v nevtralno območje.

Freska je najnovejša v vrsti Banksyjevih jasnih obsodb evropskega odziva na nepojenjajočo begunsko krizo. Decembra lani se je sredi samega taborišča pojavila freska ustanovitelja podjetja Apple, Steva Jobsa; komentar na umetnikovi spletni strani opozarja na poreklo Jobsovega biološkega očeta, sirskega begunca, ki se je v petdesetih naselil v Wisconsinu.


Na drugi Banksyjevi freski, ki se je pojavila na obali Calaisa, vidimo otroka, ki skozi teleskop, na katerem čepi jastreb, opazuje Anglijo.

Tretja freska, ki se je pojavila v neposredni bližini centra za prebežnike, je črno-bela reprodukcija slavne romantične umetnine Splav Meduze. Na njej je francoski slikar Théodore Géricault v 19. stoletju upodobil brodolomce s potopljene fregate Meduza, ki so julija 1816 ob obali Mavretanije skušali preživeti na splavu. Na Banksyjevi spletni strani je bila fotografija grafita pospremljena s podnaslovom "Nismo vsi v istem čolnu".

Najdepresivnejši zabaviščni park na svetu
Orjaška instalacija Dismaland, nekakšen skrajno alternativni zabaviščni park, ki ga je Banksy na britanski obali zagnal avgusta, je med drugim razstavljala eksponat, ki je prikazoval obupane begunce v čolnu. Materiale, iz katerih so zgradili turobni "nezabaviščni park" (ang. bemusement park), so po koncu projekta pretovorili v Calais, kjer naj bi jih uporabili za gradnjo begunskih zavetišč.


Podoba Steva Jobsa je bila medtem že žrtev vandalov, so prejšnji teden poročali francoski mediji. Oblasti so pred njo sicer že na začetku namestile plastično varovalo, a ga je neznancem uspelo odstraniti.