Ludwig Mies van der Rohe (na sredi) in Phyllis Lambert z načrtovano stolpnico Seagram v ozadju, leta 1955. Foto:
Ludwig Mies van der Rohe (na sredi) in Phyllis Lambert z načrtovano stolpnico Seagram v ozadju, leta 1955. Foto:
Arhitekturni zlati lev letos potuje v Kanado.

Lambertova ni "samo" arhitektka, ampak osebnost, vpeta v naročanje arhitektur in ustanavljanje institucij za preučevanje ter promocijo umetnosti gradnje, je zapisano v utemeljitvi njene nagrade. Nagrado bodo 87-letni Kanadčanki izročili ob odprtju bienala 7. junija.

Za nagrado jo je predlagal arhitekt Rem Koolhaas, ki je letošnji umetniški direktor bienala, odločitev pa so potrdili v svetu bienala, ki ga vodi Paolo Baratta.

Kot je v utemeljitvi zapisal Koolhaas, je Lambertova ne kot arhitektka, ampak kot naročnica in kustosinja, izjemno prispevala k arhitekturi.

"Brez njenega prispevka ne bi bilo newyorške stavbe Seagram Building, ene redkih realizacij perfekcionizma 20. stoletja na svetu. V Kanadskem centru za arhitekturo v Montrealu, ki ga je ustanovila, pa se v idealnih razmerah prepletata redko vizionarstvo in darežljivost, ki izvirata iz skrbi za ohranjanje bistvenih epizod s področja arhitekturne dediščine. Arhitekti ustvarjajo arhitekturo, Phyllis Lambert ustvarja arhitekte," je še zapisal. (Stolpnico Seagram Building je, mimogrede, zasnoval nemški arhitekt Ludwig Mies van der Rohe.)

Letošnji arhitekturni bienale, ki bo potekal pod naslovom Fundamentals, se bo sklenil 23. novembra.