Benetke bo od 9. maja do 22. novembra preplavila umetnost 136 umetnikov iz 53 držav, nacionalnih paviljonov bo 89. Foto: Eugenija Carl
Benetke bo od 9. maja do 22. novembra preplavila umetnost 136 umetnikov iz 53 držav, nacionalnih paviljonov bo 89. Foto: Eugenija Carl
Jaša Mrevlje Pollak je za osrednje teme projekta izbral upor, sodelovanje in upanje. Gre za nadgradnjo avtorjevega večletnega dejavnega preizkušanja področja umetniškega sodelovanja s skupnim ciljem soustvarjanja razmer za nenasilen, poetičen upor. Foto: RTV SLO


51-letni Nigerijec je sicer direktor münchenske Hiše umetnosti, leta 2002 je kuriral Documento v Kasslu. V središče tako v prehajanju meja med likovno umetnostjo, glasbo in filmom postavlja mogoče izhode iz krize današnjega sveta, pri tem pa ne želi zgolj statične razstave, temveč "nekaj živega, kar se vsak dan spreminja".
Večmesečno sobivanje in ustvarjanje v arhitekturnem objektu slovenskega paviljona
Temu ustreza tudi projekt Zaklop/Nasilna nuja za utelešeno prisotnost Jaše Mrevljeta Pollaka, ki bo obsegal stalno postavitev in obenem dejavnosti v smislu umetnosti v nastajanju. V Arzenalu bo stal arhitekturni objekt, ki bo predstavljal avtorjevo interpretacijo štirih socialnih krogov - hiše, prostora produkcije, sakralnega in javnega prostora. Objekt bo obenem nosilec performativne, vizualno-zvočne instalacije in bo skupini avtorjev ter performerjev omogočal večmesečno sobivanje in ustvarjanje.
Arhitekturna lupina, ki bo obdajala več medsebojno povezanih modularnih celic, bo posrednik med živo umetniško produkcijo in obiskovalci bienala. Po eni strani bo omogočila umetniško izolacijo, po drugi se bo odpirala h gledalcu in mu nudila vpogled v notranjo logiko umetniškega ustvarjanja. Mrevlje Pollak je za osrednje teme projekta izbral upor, sodelovanje in upanje.
Osnovno performativno telo bodo sestavljali Mrevlje Pollak, Michele Drascek, ki je tudi kustos projekta, Janez Vidrih in Tine Grgurevič. Pridružili se jim bodo zunanji performerji. Projekt bo trajal vseh 28 tednov bienala. Organizator predstavitve je Umetnostna galerija Maribor (UGM).
Več kot 700 del in 89 nacionalnih paviljonov
Mednarodna umetnostna razstava bo ob 120-letnici prireditve ponudila številne presežke. Kar 136 umetnikov iz 53 držav bo pokazalo več kot 700 umetniških del, nacionalnih paviljonov bo 89. Benetke bodo zasedli od 9. maja do 22. novembra. Okoli dve tretjini sodelujočih je letos v Benetke povabljenih prvič, preostali bodo ob 120. obletnici prireditve predstavljali tradicijo festivala. Osrednje mesto bo na Enwezorjevi razstavi imela arena, ki jo je zasnoval britanski arhitekt David Adjaye in bo umeščena v osrednji razstavni prostor. V njej bodo igralci vsak dan prebirali Kapital Karla Marxa, vrstico za vrstico, vedno znova.
Bienale bo potekal na tradicionalnih prizoriščih v Vrtovih in v Arzenalu, z nacionalnimi paviljoni bo segel še na številne lokacije po mestu. Organizatorji pričakujejo okoli pol milijona obiskovalcev. "Bienala si ne bo mogoče le ogledati, treba ga bo poskenirati. Ne vem, kako naj človek to stori drugače, kot da ostane nekaj dni," pravi kurator.