Bergman je izrazil željo, da bi njegovo domovanje na otoku severno od otoka Gotland v Baltskem morju lahko umetnikom služilo kot prostor za inspiracijo. Foto: Reuters
Bergman je izrazil željo, da bi njegovo domovanje na otoku severno od otoka Gotland v Baltskem morju lahko umetnikom služilo kot prostor za inspiracijo. Foto: Reuters
Na otoku je Bergman posnel sedem svojih filmov, med drugim tudi Persono (1961) in Prizore iz zakonskega življenja (1972), prav tako pa je Andrej Tarkovski tam posnel Žrtvovanje (1986). Junija vsako leto tam poteka tudi tedenski festival, posvečen največjemu švedskemu režiserju. Foto: MMC RTV SLO

Gradbeni podjetnik Joachim Kuylenstierna, ki je poleti obljubil, da bo kupil hišo, se je namreč umaknil iz projekta, ker je bil po obsodbi zaradi napada in zlorabe drog odpuščen iz službe, zdaj pa nima dostopa do denarja znotraj podjetja.

Najbolj znani švedski režiser Ingmar Bergman (1918-2007), ki je v filmsko umetnost vpeljal bolj poglobljeno ukvarjanje s psihičnim svetom junakov, je izrazil željo, da bi njegovo domovanje na otoku severno od otoka Gotland v Baltskem morju lahko umetnikom služilo kot prostor za inspiracijo.

Na Faru (dobeseden prevod: oddaljeni otok) je namreč Bergman dal zgraditi veliko posestvo, nekdanjo otoško šolo je uporabljal kot zasebni kino, od leta 2004 pa junija vsako leto tam poteka tudi festival njemu v čast. Na otoku je sicer Bergman posnel sedem svojih filmov, med drugim tudi Persono (1961) in Prizore iz zakonskega življenja (1972), prav tako pa je Andrej Tarkovski tam posnel Žrtvovanje (1986).

V oporoki je nato določil, da njegovo domovanje prodajo najboljšemu ponudniku. Bergmanov sin Daniel je izrazil pripravljenost dedičev, da to poslednjo režiserjevo željo v veliki meri izpolnijo, obenem pa skupaj s katerim od skladov sodelujejo pri izgradnji nekakšnega Bergmanovega centra na otočku Farö.

Bergmanov sin je ob umiku Kuylenstierne izjavil, da je bil ta le eden izmed mnogih zainteresiranih za nakup posestva. Zaradi trenutne finančne krize tako ali tako želijo še nekaj časa počakati s prodajo, sam pa si želi, da bo odločitev o usodi posestva sprejeta do konca letošnjega leta.

B. K.