Leta 1965 v Bristolu rojeni Hirst je bil problematičen otrok, v šoli ni ravno blestel - razen pri likovni vzgoji. Po študiju na umetniškem kolidžu v Leedsu in na londonskem kolidžu Goldsmiths je v 90. letih postal stalnica londonskega družabnega življenja in dekadentnih zabav v klubu Groucho, kjer se je pojavljal predvsem v tandemu s komikom Keithom Allenom. Foto: EPA
Leta 1965 v Bristolu rojeni Hirst je bil problematičen otrok, v šoli ni ravno blestel - razen pri likovni vzgoji. Po študiju na umetniškem kolidžu v Leedsu in na londonskem kolidžu Goldsmiths je v 90. letih postal stalnica londonskega družabnega življenja in dekadentnih zabav v klubu Groucho, kjer se je pojavljal predvsem v tandemu s komikom Keithom Allenom. Foto: EPA
Damien Hirst: The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (1991/2006)
Damien Hirst je s svojo drznostjo na novo začrtal meje sodobne umetnosti. Leta 1995 so mu za njegovo delo podelili tudi ugledno Turnerjevo nagrado. Foto: EPA
Damien Hirst: Lullaby Spring (2007)
Hirstovo umetnino, omarico za zdravila iz nerjavečega jekla, stekla in na tisoče tablet, so lani prodali za 12 milijonov evrov. Foto: EPA

Dražba, ki bo v hiši Sotheby's potekala 15. in 16. septembra, vključuje 223 novih del kontroverznega Hirsta s skulpturo Zlato tele na čelu. Gre za bika v formaldehidu, čigar kopita in rogovi so oblečeni v 18-karatno zlato in ki naj bi dosegel ceno neverjetnih 10 do 15 milijonov evrov.

Med drugimi pomembnimi deli na dražbi so še Kraljestvo, ena izmed umetnikovih znamenitih skulptur morskih psov v formaldehidu, ki naj bi dosegla od pet do 7,5 milijona evrov in Sen, skulptura samoroga v formaldehidu, vredna 2,5 do štiri milijone evrov. Hirst je svojo odločitev za neposredno prodajo del na dražbi označil kot "zelo demokratičen način prodaje umetnosti".

Tako Hirstov (dosedanji?) prodajni posrednik, Jay Jopling, in njegova dolgoletna matična galerija Gagosian sta o potezi spregovorila zelo diplomatsko - Jopling je izjavil, da njegov odnos s Hirstom "nikoli ni bil tradicionalen zakon", umetniški svet pa bo z zanimanjem spremljal potek dražbe.

"Hirst si kaj takega lahko privošči"
Cheyenne Westphal, vodja oddelka sodobne umetnosti pri evropski izpostavi hiše Sotheby's, je povedala, da je Hirst eden tistih umetnikov, "ki pogosto rušijo meje delovanja". Dodala je: "Ta dražba bo odprla vrsto vprašanj. Bodo drugi umetniki to spremljali? Mislim, da." A pojasnjuje, da si lahko samo umetnik Hirstovega kova privošči takšno mero samozavesti: "Takšen korak zanj ni tako strašljiv, galerijski sistem pa je še vedno bistven za umetnike, ki niso tako prepoznavni."

Izkupiček štirih del na dražbi bo Hirst namenil dobrodelnim organizacijam po lastni izbiri, prihodek od slike Bill z morskim psom, nastala je po fotografiji Billa Gatesa, ki opazuje Hirstovo skulpturo morskega psa v formaldehidu, pa bo šel v Sklad Billa in Melinde Gates.

Vrednost Hirstovih del, umetnik je že skoraj dve desetletji (ravno pred 20 leti je postavil razstavo Freeze, ki je njega in sodobnike iz skupine Mladi britanski umetniki izstrelila med zvezde) eno najpomembnejših imen sodobne britanske umetnosti, je v zadnjih letih strmo narasla. Osrednja tema Hirstovih umetnin je smrt, zaslovel je ravno s serijo del, ki vključujejo mrtve živali, shranjene (včasih tudi po kosih) v formaldehidu.

Najdražje prodajani med živimi
Njegovo najznamenitejše delo je The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living iz leta 1991, 4,3-metrski morski pes v vitrini, polni formaldehida, ki je trenutno na ogled v newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti. Slovito delo je plod Hirstovega sodelovanja z mecenom Charlesom Saatchijem, ki je trajalo do leta 2003, ko so se njune poti zaradi trenj razšle. Leta 2004 je Hirst s prodajo tega dela postal drugi najdražje prodajani še živeči umetnik za Jasperjem Johnsom, junija lani pa je postal najdražje prodajani, ko so pri Sothebyju njegovo delo, omarico za zdravila z naslovom Lullaby Spring, prodali za 12 milijonov evrov. 30. avgusta 2007 je Hirst posekal svoj rekord, ko je neznano podjetje njegovo delo For The Love of God kupilo za 63,5 milijona evrov.

Hirstova dela so že dve desetletji tudi predmet žgočih razprav v umetniškem svetu. Nekateri cenijo njegovo iznajdljivost in mu pripisujejo zasluge za oživitev britanske umetnosti in podobe Cool Britannie, drugi pa v "razpadajočih truplih živali" ne vidijo nobenega smisla. Hirstov odgovor tistim, ki njegovim delom očitajo, da bi jih lahko ustvaril kdor koli: "Ampak jih niste, kajne?"

A. K.