Z razglasitvijo Kazine za kulturni spomenik lokalnega pomena nameravajo na ljubljanski občini pridobiti evropska sredstva za obnovo. Foto: BoBo
Z razglasitvijo Kazine za kulturni spomenik lokalnega pomena nameravajo na ljubljanski občini pridobiti evropska sredstva za obnovo. Foto: BoBo
Kazina predstavlja enega redkih ohranjenih primerov večnamenske javne palače z ohranjeno veliko dvorano. Foto: BoBo


Predlog za razglasitev Kazine za lokalni spomenik so podali konservatorji ljubljanske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Kot so zapisali v predlogu, Kazina predstavlja enega redkih ohranjenih primerov večnamenske javne palače z ohranjeno veliko dvorano, katere krasitvena dela so se ohranila do danes.

Na občini so pojasnili, da bi imela občina z razglasitvijo Kazine za kulturni spomenik lokalnega pomena veliko več možnosti za pridobitev evropskih sredstev, kot če tega statusa ne bi imela.
Svetnico Levice Natašo Sukič je na seji zanimalo, kaj se bo zgodilo z arkadami pri Kazini. Kot je dejala, jih namreč v Levici skrbi, da se bo že urejen javni prostor krčil. Prav tako je izrazila skrb, da bi bili priča "privatizaciji javnega prostora", pri čemer je izpostavila zaprtje arkad pri veleblagovnici Nama in hotelu Slon.
Župan Zoran Janković je v odgovoru poudaril, da se bodo arkade zaprle tudi pri Kazini, saj je zaradi razširitve prostora za pešce na Slovenski cesti to dopustno. Zavrnil je tudi namige o privatizaciji prostora in poudaril, da bodo prostori Kazine namenjeni ljubljanski akademiji za glasbo.