Obelisk, znan tudi kot Kleopatrina igla, je spomenik kralju Tutmosu III. in v newyorškem Centralnem parku stoji že od leta 1880. 'Dvojnika' ima v londonskem Westminstru. Foto: EPA
Obelisk, znan tudi kot Kleopatrina igla, je spomenik kralju Tutmosu III. in v newyorškem Centralnem parku stoji že od leta 1880. 'Dvojnika' ima v londonskem Westminstru. Foto: EPA
Škoda na hieroglifih naj bi po besedah newyorških strokovnjakov nastala že v daljni preteklosti. Foto: EPA

Kot pravi Zahi Havas, generalni tajnik egiptovskega Vrhovnega sveta za starine, je na kamnitem obelisku v zadnjem stoletju nastalo veliko škode, v New Yorku pa se niso dovolj potrudili, da bi ga obnovili, je zapisal v pismu newyorškemu županu Michaelu Bloombergu.

Obelisk, ki je spomenik kralju Tutmosu III., že od leta 1880 stoji za Metropolitanskim muzejem umetnosti v New Yorku. Visok je 22 metrov, znan je tudi kot Kleopatrina igla, in je eden od dveh enakih obeliskov. Njegov "dvojnik" stoji v Londonu. Spomenik je star okrog 3.500 let in je bil državniško darilo Egipta Združenim državam v 19. stoletju.

Hieroglifi ponekod popolnoma zbledeli
"Imam dolžnost zaščititi vse egipčanske spomenike, pa če so v Egiptu ali zunaj njega," je Havas zapisal v pismu in nadaljeval: "Če svet za ohranjanje Centralnega parka in mesto New York za obelisk ne moreta ustrezno skrbeti, bom sprožil potrebne korake, da ta dragoceni predmet pripeljemo nazaj domov in ga ohranimo pred uničenjem." Kot pravi egiptovski državni uradnik, so hieroglifi na določenih mestih popolnoma zbledeli.

Jonathan Kuhn, odgovorni za umetnine in starin pri newyorški upravi parkov, pa je za spletno stran DNAinfo povedal, da ni dokazov o kakšnih večjih poškodbah spomenika. Študija Metropolitanskega muzeja je v 80. letih prejšnjega stoletja pokazala, da je granit "pretežno nedejaven" in da je škoda na napisih in temeljih spomenika nastala že v daljni preteklosti, pojasnjuje Kuhn in dodaja, da zadnja leta muzej sodeluje z upravo parka, da bi podrobno analizirali stanje obeliska.

Iz županove pisarne zadeve še niso komentirali.