Bo Stari most v Mostarju kmalu pod zaščito Unesca? Foto: EPA
Bo Stari most v Mostarju kmalu pod zaščito Unesca? Foto: EPA
Vojna na Balkanu v 90-ih je močno poškodovala Stari most. Foto: EPA

BiH svojega kandidata za vstop v skupino spomenikov svetovne kulturne dediščine te dni predstavlja v Durbanu v Južnoafriški republiki, junija pa so v Parizu, kjer je tudi sedež Unesca, pripravili razstavo o gradnji Starega mostu in o obnovi starega mestnega jedra.

Zadnja možnost za Mostar
Letos se Mostar že tretjič poteguje za vpis na seznam svetovne kulturne dediščine. Zato se BiH tokrat še bolj trudi za predstavitev Mostarja, saj lahko države za vpis na seznam vsak spomenik predlagajo le trikrat. Boj za vpis na seznam spomenikov svetovne kulturne dediščine je vsako leto oster. Nekatere države namreč vedno znova predlagajo izredno veliko število spomenikov; Italija je tako letos za vpis predlagala kar 45 spomenikov.

BiH svoj kulturni spomenik v Durbanu predstavlja zato, ker v tem mestu do 17. julija poteka zasedanje odbora za svetovno dediščino Unesca, ki natančno obravnava 42 prošenj za vpis novih spomenikov kot tudi za podaljšanje vpisa.

Pod zaščito le Škocjanske jame
Unesco ščiti tudi spomenike naravne dediščine. Sloveniji je pod zaščito Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo uspelo "spraviti" Škocjanske jame.