Bo muzej zaščitil besedno zvezo Made in Slovenia?

Bo še eno znano geslo postalo geslo z omejeno rabo? To bi se lahko zgodilo z znakom za odličnost Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, ki vsebuje besedno zvezo Made in Slovenia. Postopek že poteka, a na uradu za intelektualno lastnino prejemajo tudi ugovore. Made in Slovenia – Narejeno v Sloveniji namreč izraža izvor, zato ga uporabljajo številni. V Društvu oblikovalcev Slovenije (DOS) se čudijo, da Urad vlogo sploh obravnava.

Sorodna novica V izbrani družbi prejemnikov znaka odličnosti Made in Slovenia tudi galerija Displej

Del znaka, ki ga želi Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) zaščititi, je tudi besedna zveza Made in Slovenia. Nikjer na svetu ni ekskluzivno registriranih blagovnih znamk nacionalnega geografskega porekla, razen če v to poseže država, so jasni v Društvu oblikovalcev Slovenije (DOS). "Nas v društvu je zmotilo predvsem to, da ena skupina želi pridobiti koncesijo za uporabo generičnega imena," je za TV Slovenija dejal predstavnik društva Jani Bavčer.

V MAO odgovarjajo, da gre zgolj za registracijo njihove grafične znamke odličnosti, da jo podeljujejo že od leta 2020 ter da registracija te blagovne znamke ni tržno naravnana.
Čemu torej potreba po zaščiti? "Blagovna znamka ima tako naravo, da je tržna, nekdo trži s to zadevo," opozarja Bavčer.

Presenečeni so tudi na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). "Lahko bi prišlo v prihodnje, če bi bila ta blagovna znamka dejansko zaščitena, do nekih nesporazumov ali morda celo do kakih pravnih ukrepanj od lastnika blagovne znamke, kar seveda bi prineslo veliko težav ravno podjetjem, ki prodajajo blago pod to blagovno znamko oziroma poreklom," pravi Sebastjan Šik iz GZS-ja.

Znak, ki ga je oblikoval Studio Kruh, d. o. o., so v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje izbrali na podlagi javnega natečaja. Foto: gov.si/Marko Kovič
Znak, ki ga je oblikoval Studio Kruh, d. o. o., so v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje izbrali na podlagi javnega natečaja. Foto: gov.si/Marko Kovič

Na uradu za intelektualno lastnino poudarjajo, da gre za tako imenovani figurativni znak, ti pa se lahko registrirajo, če gre za vsaj minimalen razlikovalni učinek. "Ampak načeloma pa ne smeš zavarovati znamke, ki bi kazala na geografsko poreklo nečesa," je jasen Jurij Žurej, nekdanji direktor urada za intelektualno lastnino.

Zato Žurej raje predlaga državi, "da bi se mogoče končno usedla in začela urejati pravila uporabe Made in Slovenia, Design By Slovenia in vse uporabe Slovenije v različnih oblikah zato, da se ne bodo pojavljale zlorabe, ker je tega zdaj ogromno". Oblikovalsko društvo dodaja, da bomo, če bo muzeju ugodeno, postali svetovni unikum.