Alžirke so edino Picassovo izjemno pomembno delo, ki je v zasebnih rokah. Foto: EPA
Alžirke so edino Picassovo izjemno pomembno delo, ki je v zasebnih rokah. Foto: EPA

kar za 140 milijonov dolarjev, s čimer bi postale najdražje prodano umetniško delo doslej.

Picassovo delo bo v ospredju današnje dražbe, na kateri naj bi sicer prodali kar za 2,5 milijarde dolarjev del. "Vsi svetovni zbiratelji bodo v New Yorku, bodisi osebno bodisi po telefonu," je pretekli teden napovedal Philip Hoffman, izvršni direktor svetovne umetniško-investicijske hiše Fine Art Fund Group. "Gre za izjemnega Picassa, slika je zelo velika in impresivna. To bo za zbiratelja prava statusna slika."

Picassove Dame iz Alžira so bile nazadnje na dražbi pred 18 leti, ko so jih prodali za 31,9 milijona dolarjev, od takrat pa je bila slika v rokah zasebnega zbiratelja. V dražbeni hiši pravijo, da želi trenutni lastnik ostati anonimen.

Picasso je omenjeno delo naslikal leta 1955 kot poklon svojemu prijatelju in tekmecu Henriju Matissu, ki je umrl leto predtem. Poznavalci pravijo, da je veliki umetnik to delo ustvarjal dva meseca, med katerima je pripravil 100 osnutkov na papirju in 14 slik.

Bo Baconovo delo ob naziv rekorderja?

Naslov najdražje prodanega dela doslej ima delo Francisa Bacona Tri študije Luciana Freuda, ki so ga pred dvema letoma prodali za 142 milijonov dolarjev, kar je bilo občutno več od predvidenih 85 milijonov dolarjev.