Žiga Turk. Foto: BoBo
Žiga Turk. Foto: BoBo

Izmed petih nominiranih izjav je Turk v spletnem glasovanju prejel največ, to je 19 glasov. Dogodek v okviru mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore in samo glasovanje sta letos zaradi epidemije koronavirusa potekala prek spleta.

Žiga Turk si je letošnjo bodečo nežo – nelaskavi naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete – prislužil zaradi zapisa na družbenem omrežju februarja letos: "Ampak bistvo se mi zdi drugje. Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot faul. Če pa seks ni rekreacija, pa pade temeljna premisa naprednega pogleda na to vprašanje, ki je uveljavljeno od 1968 dalje."

Po mnenju organizatorjev avtor meni, da je seksualna revolucija leta 1968 posilstvo preoblikovala v športni prekršek, se pravi svobodno odločanje žensk o spolnosti naj bi bilo pogojeno s sprejemanjem možnosti posilstva.

"Posilstvo ni seks, je nasilje, ki spolnost uporabi kot sredstvo. Žiga Turk s svojo izjavo relativizira spolno nasilje, in to v času, ko naše fakultete pretresajo izjave o spolnem nadlegovanju študentk s strani profesorjev," je dejala Maja Pehar (Spol.si).

Žiga Turk se je na nagrado odzval na Twitterju
"Nagrada je nepoštena, nerazumna in nezaslužena,"
je na svojem računu na Twitterju komentiral Žiga Turk. "Nepoštena, ker mi lažno pripisuje, da opravičujem oz. relativiziram posilstvo. Da ga smartram za najhujši zločin, je bilo povsem jasno vsem, ki so prebrali do konca. Nerazumna, ker nagrado dobiva nekdo, ki javno **podpira** idejo samih podeljevalcev Než, namreč, da "samo ja pomeni ja". Nezaslužena: nagrada je kazen za mojo pogosto podporo sedanji vladi. To pa za 'nagrade', o tako resnih problemih, ne bi smel biti kriterij," je še zapisal.

Med finalisti za najbolj seksistično izjavo lanskega leta so bili še nekdanji vodja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar, pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov na ministrstvu za notranje zadeve Borut Jakopin, pravnik Miha Šepec in duhovni voditelj Urban Urbanc.

Bodeča neža za najbolj seksistično izjavo Žigi Turku