Prvotno je stal na trgu pred Palazzo della Signoria, leta 1873 pa so ga prestavili v Accademio. Foto: EPA
Prvotno je stal na trgu pred Palazzo della Signoria, leta 1873 pa so ga prestavili v Accademio. Foto: EPA

Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko gradnja nove železniške proge za hitri vlak zaradi tresljajev, ki bi se sprožali ob delih, povzročila, da se znameniti Michelangelov kip Davida v Firencah prevrne. Kip bi lahko po besedah strokovnjaka za podzemne gradnje Fernanda De Simoneja padel zaradi tresenja tal, ki bi ga povzročilo kopanje predorov.

"V Firencah bi predori sicer tekli kakšnih 600 metrov stran od Davida, čigar gležnji so, kot je znano, prepredeni z drobnimi razpokami. Če kipa ne bodo prestavili pred začetkom del, se lahko zgodi, da bo padel," je poudaril De Simone.

De Simone je strokovnjak iz Padove, ki želi italijansko deželo Toskana in mesto Firence prepričati, naj kip s sedanje lokacije v Gallerii dell'Academia preselijo v podzemni muzej, ki bi ga zgradili v ta namen.

Michelangelov kip svetopisemskega junaka Davida je visok pet metrov, nastal je med letoma 1501 in 1504. Prvotno je stal na trgu pred Palazzo della Signoria, leta 1873 pa so ga prestavili v Accademio. Na trgu od tedaj stoji kopija.

Izvirni David ima že nekaj časa težave z oslabelimi gležnji, saj so polni razpok in težko prenašajo težo kipa, ki znaša zajetnih 5,5 tone.