V Christie's, ocenjujejo Študijo za improvizacijo 8 na od 20 do 30 milijonov dolarjev. Foto: Reuters
V Christie's, ocenjujejo Študijo za improvizacijo 8 na od 20 do 30 milijonov dolarjev. Foto: Reuters
Vasilij Kandinsky
Vasilij Kandinsky je sprva slikal v postimpresionističnem slogu, po študiju konstruktivistov in ekspresionistov pa se je našel v nefiguralnem abstraktnem slikarstvu. Foto: EPA

Bolj kot je svet strašljiv, bolj abstraktna postaja umetnost.

Vasilij Kandinsky
Vasilij Kandinsky
Vasilij Kandinsky: Podoba s tremi madeži št. 196 iz leta 1914. Foto: EPA

Za sliko Študija za improvizacijo 8, ki jo je ruski umetnik naslikal leta 1909, pričakujejo, da bi lahko iztržili celo do 30 milijonov dolarjev (približno 23,7 milijona evrov), kar je skoraj 10 milijonov več od dozdajšnjega rekorda za prodano delo tega abstraktnega mojstra. Rekord so postavili leta 1990, ko so njegovo sliko Fuga iz leta 1914 prodali za 20,9 milijona dolarjev (16,5 milijona evrov). Sliko bo prodajala dražbena hiša Christie's, ki je letos zadovoljno sklenila rekordno prvo polletje, abstrakciji iz slavne serije Improvizacije pa se za ustrezno vsoto odreka dobrodelna Fundacija Volkart.
"Improvizacije Kandinskega so serija nekaterih najbolj zapeljivih inovacij avantgardne dobe," je dejala vodja oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri Christie's, Brooke Lampley.
Kandinsky, slavni učitelj šole Bauhaus in umetnik, ob katerem slovenski ljubitelji umetnosti vedno radi dodamo, da se je šolal v Ažbetovi šoli v Münchnu, se je s slikarstvom zares začel ukvarjati šele pri 30 letih. Slavne so njegove abstraktne serije, kot so Impresije, Kompozicije in Improvizacije, ki stojijo na samem začetku njegovih poskusov. Študija za improvizacijo 8 ima toliko večji pomen, saj je s komplementarno končano različico prav zadnja v seriji.
Prepoznavne forme zgodnje umetnikove abstrakcije
Ta abstrakcija je še 'berljiva', na njej prepoznamo cerkveno arhitekturo z zvoniki, kupolo, obzidan Kijev in stilizirane figure romarjev pred mestnim obzidjem. Umetnostni zgodovinarji prepoznavajo v figuri z mečem svetega Jurija, motiv umetnikove zgodnje faze. Spet druge teorije namigujejo, da sta moški figuri Boris in Gleb, sinova Vladimirja Velikega, ki je Kijevu vladal, ko je ta v 10. stoletju prevzel krščansko vero.
Študije iz serije Improvizacije, ki jih večinoma hranijo muzejske zbirke, so zasebni zbiratelji v zadnjih letih prodajali le dvakrat. Eno je prodala hiša Christie's med nestabilno sezono novembra leta 2008 za 16,9 milijona dolarjev, kar je bila druga najvišja cena za delo Kandinskega.
Stabilnost trga z umetninami
Dražitelji se za prihodnost trga, ko se na njem pojavijo takšne mojstrovine, ne bojijo, saj se kvečjemu krepi. Zlasti v primeru jasne provenience, dobre ohranjenosti in kakovosti dela, s prodajo slik ni težav in vsem tem točkam ustreza tudi omenjena slika.
Uspeh kupčije bi lahko bil kazalec, kako trden je trenutno zares trg z umetninami, potem ko se je po z gospodarsko krizo vzporednem padcu neverjetno naglo postavil na noge. Študijo za improvizacijo 8 bodo prodajali v New Yorku 7. novembra, predtem pa bo pet dni razstavljena v Rockefeller Centru.

Bolj kot je svet strašljiv, bolj abstraktna postaja umetnost.

Vasilij Kandinsky