Foto:
Foto:
Prvi se predstavlja ... Damjan Kozole. Foto: RTV SLO
Igrivo spoznavanje slovenske kulture z igrico spomin. Foto: Codeep

V okviru "slovenske kulturne sezone" se bodo v naslednjih mesecih na Otoku predstavili umetniki, ki delujejo na vseh področjih sodobne umetnosti (multimedijska umetnost, film, oblikovanje, glasba, gledališče). Prvi so v akcijo skočili filmarji in oblikovalci.

Šest plus pet = slovenski film na Otoku
S predvajanjem filma Rezervni deli Damjana Kozoleta se je začela prva retrospektiva sodobnega slovenskega filma v Veliki Britaniji. V okviru retrospektive bo predstavljenih 6 celovečercev in 5 kratkih filmov. Do 4. oktobra se bodo zvrstili še Kruh in mleko Jana Cvitkoviča, Pod njenim oknom Metoda Pevca, Varuh meje Maje Weiss, Kajmak in marmelada Branka Djurića - Djura in Sladke sanje Saša Podgorška.

V Veliko Britanijo pa smo poslali tudi 5 kratkometražnih filmov. To so Hop, Skip & Jump Srdjana Vuletića, Srce je kos mesa Jana Cvitkovića, Sirota s čudežnim glasom Mihe Mazzinija, (a)torzija Stefana Arsenijevića in Bizgeci: Češnje Grega Mastnaka.

Z gostovanjem v Londonu pa pot slovenskega filma še ne bo pri koncu. Retrospektiva sodobnih slovenskih filmarjev bo - sicer v malo spremenjeni zasedbi - prikazana tudi v Edinburgu, kjer bodo dnevi slovenskega filma potekali med 14. in 20. oktobrom.

Za uvod porcija elektronike
Uvodni slovenski večer bo postregel tudi s klubskim večerom/nočjo slovenske elektronike. Na večeru v produkciji društva CodeEp bodo slovensko elektroniko zastopali Torulc iz kolektiva Low Spirit, CJ KoO (Random Logic), Ironic Tronic (Codeep.org), Dulash der DJ (Codeep.org, Scienofuse), DJ Dojaja (AstroDisco, Temponauta) in DJ Medvedek Robotek Random Logic. Za privlačno vizualno podobo večera pa bodo odgovorni člani ekipe Code.Sign Artworks: Ozo, Nashii, neja:aka, Ccf in philtre.

Oblikovanje na ogled
Tudi danes se bo skupina mladih oblikovalcev predstavila v okviru prireditve Designersblock. Designersblock je sejem, na katerem oblikovalci - iz Slovenije prihajajo Nika Zupanc, Slavimir Stojanović, Gorazd Malačič, Janez Mesarič in Miha Turšič - svoja dela predstavljajo morebitnim naročnikom, novinarjem in galeristom.

Članstvo slovenske delegacije
V okviru slovenske predstavitve se bodo zvrstile še predstavitve elektroakustične skupine Random Logic, projekta Memory Play, enega komercialno najbolj uspešnih stolov Rexa oblikovalca Nika Kralja, gostovale pa bodo tudi 3 gledališke predstave: Hodnik (SNG Drama Ljubljana), koprodukcija Mini teatra, Cankarjevega doma in Wax Factoryja Rekla je .../She Said ... in Miss Mobile Emila Hrvatina. Program slovenske predstavitve bo dopolnilo predavanje filozofa Slavoja Žižka z naslovom Prihodnost moškega.