Študentje na varčevalne ukrepe pred DZ-jem spet opozarjajo z javnim branjem Hlapcev Ivana Cankarja. Foto: BoBo
Študentje na varčevalne ukrepe pred DZ-jem spet opozarjajo z javnim branjem Hlapcev Ivana Cankarja. Foto: BoBo
Branje, Hlapci, študentje
Organizatorji si najbolj želijo, da si dogodek vsak izmed udeležencev interpretira po svoje. Foto: BoBo
AGRFT
Bralni maraton Cankarjeve drame so pretekli teden že pripravili študentje AGRFT-ja. Foto: BoBo

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani in Študentski svet Univerze v Ljubljani sta se svojevrstni kulturni manifestaciji pridružila zaradi več razlogov. 12-urni bralni maraton pred stavbo državnega zbora, ki se je začel ob 8.00 in se bo sklenil ob 20.00, je po besedah organizatorjev tudi izraz vsesplošnega nezadovoljstva v državi, skrbi za prihodnost ali budnica narodu. To je le nekaj mogočih razlogov, organizatorji namreč želijo, da kulturno manifestacijo vsak izmed udeležencev interpretira po svoje.

"Ukrepi bodo vplivali na več področjih naše družbe"
ŠOU v Ljubljani se po besedah predsednice Ane Pleško akciji študentov AGRFT-ja pridružuje, saj verjamejo, da je sporočilo dramskega dela - ne se odpovedati svojim idejam, ciljem, načelom in ne se pustiti podrediti - v trenutnih razmerah še kako aktualno. "Predlagani varčevalni ukrepi bodo pustili posledice na več področjih naše družbe in bodo prizadeli tudi tiste, ki za nastale razmere niso odgovorni - mednje spadamo tudi študenti." Za mlade kot nosilce družbenega razvoja in napredka, nadaljuje Pleškova, je še posebej pomembno, da niso pasivni, ampak da družbo soustvarjajo in so do nje tudi odgovorni.
"Ne glede na to, ali ukrepe razumemo kot ostre, mile ali kot kompromis, bodo kot celota poslabšali dostopnost do študija in otežili naše osamosvajanje. V ŠOU v Ljubljani prav tako nasprotujemo kakršnim koli rezom v visoko šolstvo in znanost, ki niso nastali na podlagi poglobljenih analiz in širše razprave med vsemi deležniki, saj lahko že najmanjši nepremišljen poseg na ti dve področji povzroči veliko in dolgotrajno škodo."
Da študenti verjamejo, da sta znanost in izobraževanje ključnega pomena za prihodnost naše države, pa pravi predsednica ŠS UL-ja Tanja Knific. "Prihodnost je za vse študente in za vse tiste, ki bi to še radi postali, z vidika kakovosti in dostopnosti študija ter z vidika trga dela v naši državi vse prej kot rožnata." Kot še poudarja, je visoko šolstvo kot domovanje znanosti integralni in vitalni del družbe; temelj za razvoj in obči družbeni, tehnološki in gospodarski napredek. "Visoko šolstvo si mora prizadevati za celostno obravnavo študenta kot osebe, ne le za faktografsko znanje in izkušnje, temveč tudi za oblikovanje človeka, ki se zaveda odgovornosti do družbe in svojih državljanskih dolžnosti."
Študentom Akademije za gledališče, radio, film in televizijo se drugi študentje pridružujejo, potem ko so pretekli teden prvi takšen bralni maraton že pripravili.