"Brez kulture ni naroda!" je glede na objavo na spletu prepričana nova čečenska ministrica za kulturo. Foto: AP

Ajšat Kadirova je začetek mandata zaznamovala z objavami na Instagramu, polnimi hvale, namenjene očetu Ramzanu Kadirovu. Med objavami je tudi napoved prihajajoče razstave v čečenski prestolnici Grozni, na kateri bo predstavljeno zgodovinsko orožje, ki ga hrani slavni ruski državni muzej Ermitaž v Sankt Peterburgu, poroča The Art Newspaper.

"Da se ne izneverim vodji republike, čigar zaupanje mi je v čast"
Med njenimi preteklimi izkušnjami sta funkcija namestnice ministra za kulturo ter vodenje luksuzne islamske modne hiše Firdaws, ki jo je ustanovila njena mati, zanjo pa je Ajšat tudi oblikovala oblačila.

"Ta novi položaj je zame velika odgovornost," je ob imenovanju na položaj ministrice zapisala na Instagramu ob portretu svojega očeta. "Ne samo poklicna odgovornost, ampak predvsem osebna. Vse svoje napore, vso svojo energijo bom usmerila v to, da bom to dosegla. Da ne bi razočarala svojih staršev. Da se ne izneverim vodji republike, čigar zaupanje mi je v čast," je zapisala. Ob tem je dodala: "Brez kulture ni naroda!"

Ajšat Kadirova (levo) na modni reviji linije oblačil za ženske leta 2017. Foto: AP
Ajšat Kadirova (levo) na modni reviji linije oblačil za ženske leta 2017. Foto: AP

Na evropskem in ameriškem seznamu sankcij
45-letni Kadirov je svojo hčer na ministrsko mesto imenoval, potem ko je bil na septembrskih volitvah znova izvoljen za vodjo Čečenije, in sicer s kar 99,7 odstotka glasov. Nanj sicer letijo obtožbe naročanja umorov političnih nasprotnikov doma in v tujini ter nasilja proti pripadnikom skupnosti LGBTQ+, uvrščen je tudi na seznam sankcij EU-ja in ZDA. Lani so bile Ajšat, njena sestra in mati skupaj z njim uvrščene na seznam sankcij ameriškega zunanjega ministrstva zaradi vpletenosti v kršitve človekovih pravic.

"Tako kot v vsaki diktaturi ..."
"Ta razvoj sploh ne preseneča, saj je tako kot v vsaki diktaturi, še posebej v postsovjetskem prostoru. Ramzan Kadirov imenuje vse svoje bližnje in daljne sorodnike na te zelo pomembne položaje," je za The Art Newspaper povedala pisateljica in aktivistka iz Čečenije Lana Estemirova, ki živi v Združenem kraljestvu. Kadirov je med drugim na enega izmed visokih položajev imenoval tudi svojega nečaka, vendar ko so v javnost prišli videoposnetki, na katerih ta nečak "muči in se nad občani Groznega izživlja z električnim paralizatorjem", ga je zamenjal z drugim nečakom.

Veliko in zmagoslavno slavje ob nedavni izvolitvi Ramzana Kadirova. Foto: AP
Veliko in zmagoslavno slavje ob nedavni izvolitvi Ramzana Kadirova. Foto: AP