Delavnica Celje Fokus letos praznuje 10. obletnico. Foto: Celje Fokus
Delavnica Celje Fokus letos praznuje 10. obletnico. Foto: Celje Fokus
Jaka Babnik
Jaka Babnik se v seriji fotografij Why So Serious? posveča predvsem ljudski kreativnosti, ki ne upošteva dominantnih estetskih kodov in ne sledi smernicam urejanja okolja, medtem ko se v njej neizogibno zrcalita specifična lokalna ikonografija in kulturni kod. Foto: Jaka Babnik/Galerija Miklova hiša

Osrednji dogodek prireditve ostaja seveda fotografska delavnica, na kateri bodo udeleženci s pomočjo mentorjev v Celju iskali navdih in motive za ustvarjanje fotografskih zgodb in razvijali svoj odnos do kreativne in avtorske fotografije. Letos bodo svoje fotografsko oko ostrili pod mentorstvom Klemna Razingerja, Primoža Lukežiča, Jake Gasarja in Andreja Lamuta. Prvi dan delavnice bo zaznamoval fotografski ogled mesta, drugi dan pa bodo z razstavo Fotograf kot poklic odstrli pogled v ozadje poslovanja celjske blagovne znamke Foto Pelikan.

Spremljevalni program fotografske delavnice Celje Fokus
najdete tukaj.

Večmedijski projekt Ane Straže Pasji dnevi postavlja v ospredje pse in njihove lastnike. Zgodila se bosta tudi t. i. Art crawl, večerni sprehod s projekcijami fotografij na pročeljih mestnih stavb, in četrtkova razstava, na kateri bodo razkrili najbolj osovražene fotografije v mestu. Dan pozneje bodo odprli razstavo Jake Babnika Why so serious?, v soboto dopoldne pa se bodo lahko obiskovalci fotografirali s camero obscuro v Pelikanovem fotografskem muzeju. V Celjskem mladinskem centru bodo zvečer pripravili projekcijo fotografij udeležencev delavnice.

Osrednjo delavnico so organizatorji iz Zavoda Fokus pospremili še z drugimi, brezplačnimi fotografskimi dogodki, razstavami in intervencijami v prostor. Vsem je skupna povezanost s sodobno fotografijo. Spremljevalni program bo poleg klasičnih fotografskih razstav v institucijah ponudil še dogodke, s katerimi želijo področje fotografije približati najširšim množicam. Obisk dogodkov je brezplačen in omogoča druženje fotografov in vseh ljubiteljev fotografije.

Izražanje z univerzalnim jezikom podob
Fotografska delavnica Celje Fokus je že v svojem prvem letu za slovensko fotografsko družbo predstavljala korak naprej z vidika razvoja in odnosa do avtorske fotografije. Ves čas so namreč poleg osnov fotografiranja udeležence spodbujali k ustvarjanju fotografskih zgodb, serij fotografij, ki govorijo univerzalni jezik podob. Celje Fokus je ogledalo družbi, pred fotografa pa postavlja univerzalni vprašanji, kot sta, zakaj je njegovo fotografsko delo pomembno in kako v množici podob ustvarjati fotografije, ki so drugačne od tistih, ki jih naredijo drugi.