Papež Frančišek je vernike že večkrat javno pozval h gradnji
Papež Frančišek je vernike že večkrat javno pozval h gradnji "mostov, ne pa zidov" ter opozoril, da se dober kristjan na zlo ne bi smel odzvati z zlom. "Kristjan ne bi nikoli rekel: 'Za to boš plačal.' Nikoli." Foto: Reuters
Oktobra lani je tale upodobitev papeža kot vandala v Rimu izginila le nekaj ur po tem, ko se je pojavila. Časopisi so se takrat razpisali o tem, da bi mestne oblasti morda lahko skrbelo še kaj drugega kot dekorum in javna morala - na primer pravočasen odvoz smeti.
Oktobra lani je tale upodobitev papeža kot vandala v Rimu izginila le nekaj ur po tem, ko se je pojavila. Časopisi so se takrat razpisali o tem, da bi mestne oblasti morda lahko skrbelo še kaj drugega kot dekorum in javna morala - na primer pravočasen odvoz smeti. Foto: Reuters

Mural papeža v naravni velikosti (in s svetniškim sijem nad glavo), ki je prepleten v objem z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom (s hudičevimi rožički v slavni pričeski), se je pojavil na rimskem pročelju v neposredni bližini Vatikana. Tematika gotovo ni bila izbrana naključno: manj kot dva tedna nas namreč še ločita od prvega uradnega srečanja med novoizvoljenim ameriškim predsednikom in svetim očetom. To se bo zgodilo 24. maja v okviru Trumpovega obiska Savdove Arabije, Izraela, Italije in Belgije.

Neznani storilci so sliko, ki je bila ustvarjena na papirju, ponoči prilepili na zid. V zadnjih mesecih se je na ulicah Rima pojavilo več novih upodobitev papeža Frančiška.

Tokrat je papež "gost" na Poti na Bregu sv. Duha, ki jo od Vatikana loči le reka Tibera. Papeževa avreola je naslikana v enakem odtenku rumene kot Trumpovi lasje; med predsednikovimi atributi sta še tok za pištolo in zlata ura. Moža se poljubljata na usta. Trak okrog papeževega pasu nosi droben napis: The Good Forgives the Evil (Dobro odpusti Zlu). Pod sliko se je podpisal TVBoy, kar naj bi bil psevdonim italijanskega uličnega umetnika Salvatora Benintendeja.

Prednostne naloge v večnem mestu
No, tovrstne – potencialno žaljive – stenske slikarije po Rimu išče in briše posebna podskupina sanitarnih delavcev, ki se je je prijel vzdevek "četica za spodobnost". Ta četica je v preteklosti odpravila grafit, ki je papeža upodobil kot grafitarja, ki na zidovih pušča simbole miru, in pa še enega, ki je svetemu očetu nadel opravo Supermana.

Lokalni mediji so se posledično nenaklonjeno razpisali o delu ekipe, ki tako hitro in učinkovito izbriše ljudem ljube ulične umetnine, medtem ko se na zidovih mirno kopičijo grdi grafiti, na ulicah pa kupi smeti, ki jih smetarjem ne uspe sproti odvažati.