Christo se je kot Christo Vladimirov Javačef rodil v Bolgariji.
Christo se je kot Christo Vladimirov Javačef rodil v Bolgariji. "Že v mladih letih sem se zavestno odločil, da bom uporabljal le ime Christo. Mlad umetnik se le težko prebije in hotel sem imeti vsak mogoč adut na svoji strani." Foto: Reuters
Christo je leta 2013 že gostoval v tem delu Evrope: v Gasometru v Oberhausnu je postavil instalacijo Big Air Package. Foto: Reuters

Projekt, ki ga je krstil za Plavajoči pomol, bo Christo na jezeru izvedel junija 2016.

Skoraj 4,8 kilometra dolg plavajoči pomol bo obdal otok Monte Isola, vodil pa bo tudi do otoka San Paolo in do mesteca Sulzano na obali jezera Iseo. Projekt bo trajal 16 dni, nato bodo plavajoči pomol razstavili in ga reciklirali. Christo je projekt, ki ga je skupaj z italijanskim kuratorjem in kritikom Germanom Celantom predstavil ta teden, označil kot "čudovit in razburljiv".

Vsakdo lahko hodi po vodi
Plavajoči pomol bo sestavljalo 200.000 kock iz umetne mase, ki jih bodo izdelali v Italiji. Obiskovalci se bodo lahko po njih sprehodili do otoka Monte Isola, ki je sicer dosegljiv le s čolnom, pa do otoka San Paolo in do mesteca Sulzano.

Kot je povedal Christo, se je ideja za plavajoči pomol porodila njegovi ženi in dolgoletni partnerici Jeanne-Claude, ki je umrla leta 2009.

Instalacija, ki bo stala deset milijonov evrov, bo umetnikov prvi večji projekt po projektu Vrata, ki ga je leta 2005 izvedel v newyorškem Centralnem parku. Hkrati je to po štirih desetletjih umetnikova vrnitev v Italijo.

Naravnim znamenitostim tkala srajčice
Christo je leta 1963 v Rimu izvedel enega prvih projektov oblačenja, ko je oblekel kipe v parku vile Borghese. Sicer pa naštejmo le nekaj del Christa in Jeanne-Claude, para, ki je od leta 1964 živel v ZDA: konec leta 1970 sta v ameriškem Skalnem gorovju čez neko globel obesila zaveso, leta 1983 sta z rožnato tkanino obdala 11 otokov v zalivu Biscayne, naslednje leto pa sta oblekla znameniti pariški most Pont-Neuf. Njun zadnji veliki skupni projekt je bila postavitev 7.503 škrlatnih vrat v newyorškem Centralnem parku.