Slovenska prestolnica bo gostila eno največjih konferenc v zgodovini ljubljanske univerze. Prizorišči plenarnih zasedanj in delavnic bosta Filozofska fakulteta in slovenska filharmonija. Foto: EPA
Slovenska prestolnica bo gostila eno največjih konferenc v zgodovini ljubljanske univerze. Prizorišči plenarnih zasedanj in delavnic bosta Filozofska fakulteta in slovenska filharmonija. Foto: EPA
Rajko Muršič
Rajko Muršič je pojasnil, da so priprave na konferenco potekale dve leti, največji problem pa so predstavljale namestitvene zmogljivosti v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Konferenca antropologov v Ljubljani
Rajko Muršič o konferenci antropologov

Konferenca, ki se bo začela v torek, nosi naslov Izkušnja raznoličnosti in vzajemnosti, in kot so organizatorji zapisali v predstavitvenem sporočilu, je glavni namen srečanja spodbuditi premislek o javnem obravnavanju raznoličnosti in medkulturne komunikacije ter hkratnega pomanjkanja razprav o podcenjenih vidikih vzajemnosti, ki vključuje tudi postkolonialno, postimperialno, postsocialistično in postrasno problematiko.

EASA je prva vseevropska organizacija na področju socialne/kulturne antropologije in etnologije, ki je bila ustanovljena leta 1989 in v katero je danes včlanjenih več kot 1.200 evropskih antropologov, med njimi 30 slovenskih, kar je za tako majhno državo veliko priznanje.

Izpostavljena bo raznoličnost in vzajemnost v človeški družbi, v vidikih naravne in kulturne dediščine, mesta in dežele, vzhoda in zahoda, raznoličnost in vzajemnost različnih religij, predvsem pa strpnost, medkulturno sodelovanje in in menjavo ter naravno in kulturno pestrost.

S samo temo konference hočejo organizatorji pokazati na neki način prezrto potezo v proučevanju človeške kulture in načinov življenja - sodelovanje, solidarnost in vzajemnost, ki so danes praktično pozabljene ali pa celo zatrte v kali. Tukaj je naša posebnost in tukaj računamo na to, da utiramo določena nova pota v razvoju evropske vede, je povedal predstojnik Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo ter član organizacijskega odbora konference dr. Rajko Muršič.

Ne gre nam toliko za to, da se ponašamo z velikim številom udeležencev na konference, ampak nam je do tega, da bi se konferenca zapisala kot ena tistih, na kateri se je za razvoj evropske socialne antropologije zgodilo nekaj prelomnega, je dejal Muršič, ki pričakuje, da se bodo prelomne stvari dogajale v tistih segmentih, ki niti niso toliko izpostavljeni kot bistveni segmenti, in to je v razpravah na dveh okroglih mizah - ena o znanstvenem raziskovanju v Evropi na področju socialne ter kulturne antropologije in druga na področju poučevanja socialne ter kulturne antropologije. Na teh dveh segmentih organizatorji vidijo ključno težišče naporov konference in tudi največ dolgoročnih rezultatov, ki jih bo ta prinesla poleg množice referatov in delovnih sklopov.

Konferenco bo v torek z uvodnim predavanjem odprl dr. Philippe Descola s College de France, nato pa se bodo v naslednjih dneh zvrstila tri plenarna zasedanja, dve okrogli mizi, več kot 120 tematsko usmerjenih delovnih zasedanj (delavnic), sestankov delovnih skupin Ease, praktične delavnice in posterske predstavitve mlajših udeležencev konference.

Na delavnicah bodo predstavljene teme s področja religije, medicinske antropologije, socialnega dela, turizma, migracij, nasilja, vojn, terorizma, medijev, novih tehnologij, športa, reform univerze, narave, Evrope, Balkana, pravne antropologije in ekonomije.

Med udeleženci bo tudi nekaj vrhunskih evropskih antropologov, kot so Philippe Descola iz Francije, Ulf Hannerz iz Švedske, Adam Kuper iz Velike Britanije, Peter Skalnik iz Češke, Günther Schlee iz Nemčije in David Napier iz ZDA.

Poleg same konference bo vzporedno potekal tudi bogat spremljevalni program, pri čemer gre posebej izpostaviti festival antropološkega filma, s katerim organizatorji pozivajo k spoznavanju človeške izkušnje raznoličnosti in vzajemnosti skozi objektiv vizualnih antropologov. Na festivalu bo prikazan izbor najboljše svetovne vizualnoantropološke produkcije zadnjih dveh let, ogledati pa si bo mogoče 30 filmov, med katerimi bo tudi projekcija filma Toma Križnarja in Maje Weiss Dar Fur - vojna za vodo.

V ponedeljek se bo v okviru spremljevalnega programa odvil kocert skupine Terafolk, sredin večer je razerviran za koncert skupine Kontrabant, oba večera pa se bosta nadaljevala z zabavo v Menzi pri Koritu. V program pa se vključuje tudi Festival sanje, v okviru katerega bodo v petek na Kongresnem trgu prebirali svojo poezijo Aleš Mustar, Stanka Hrastelj, Alja Adam, Jana Putrle-Srdić in Radharani Pernarčič.

Muršič je prepričan, da bo z vso to množico različnih dogodkov konferenca pokazala, da se lahko v majhnosti skriva ogromno velikih potencialov.

Gregor Valenčič

Konferenca antropologov v Ljubljani
Rajko Muršič o konferenci antropologov