Bronasta Verity naj bi vsaj za dve desetletji stala ob morju v kraju Ilfracombe. Foto: Reuters
Bronasta Verity naj bi vsaj za dve desetletji stala ob morju v kraju Ilfracombe. Foto: Reuters
Idilični pristan Salcombe v Devonu. Foto: freedigitalphotos.net
Sončni vzhod nad morskim rokavom Plymouth. Foto: freedigitalphotos.net

Hirst, ki velja za najbogatejšega umetnika našega časa, načrtuje izgradnjo soseske na zemljišču v grofiji Devon v jugozahodni Angliji. V soseski bi zgradili tudi trgovine, poslovne prostore, osnovno šolo in zdravstveni dom. Nekateri britanski mediji so nastajajočo sosesko, v kateri bi se lahko naselilo kar tri tisoč ljudi, hudomušno poimenovali kar Hirst-on-Sea.

Načrtovalci več sto - kot obljubljajo, do okolja prijaznih - domovanj po pisanju BBC-ja menijo, da bi se s sosesko odprla nova delovna mesta za prebivalce bližnjega mesta Ilfracombe, kar bi prineslo tudi njegov preporod. Kritiki so prepričani, da je načrtovano naselje preveliko za to območje in da bi izgradnja negativno vplivala na naravno okolje.

Po besedah načrtovalcev bi soseska lahko bila zgrajena v od 10 do 15 letih, v njej pa bi bilo deset odstotkov domov namenjenih socialno šibkejšim prebivalcem.

Strah pred "damienacijo"
David Watts, katerega dom meji na lokacijo, kjer naj bi zgradili novo sosesko, je po pisanju britanske nacionalke dejal: "Načrtujejo 750 hiš, s čimer bodo ustvarili nekaj novih delovnih mest, a brez zagotovila, da bodo pritegnili ljudi, da se tukaj zaposlijo. To je glede nezaposlenosti črna točka."

Že pred časom pa je Watts dejal, da sicer verjame v Hirstovo dobronamernost, da pa gre vendarle za obmorsko mesto s slabimi prometnimi povezavami in brez delovnih mest, zato se mu zastavlja vprašanje, kdo bi sploh bili kupci hiš.

Nekateri imajo pomisleke, ker se bojijo "damienacije", saj ima Hirst na širšem območju v lasti že restavracijo, hotel in več posestev na obali.

Leta 2012 je razvpiti umetnik mestu Ilfracombe podaril velikanski bronasti kip nosečnice Verity, ki je razdelil tamkajšnjo javnost, so se pa prebivalci strinjali, da je pritegnil veliko novih obiskovalcev, ki jih sicer najverjetneje k njim ne bi bilo.

Neodvisni svetnik Mike Edmunds iz okrožja severni Devon pa je za BBC dejal: "Tako se bo populacija dejansko povečala za okoli 20 odstotkov in, kar je pomembno, tudi mesto bo ponovno oživelo, še posebej trgovine in ulice." Dodal je še, da imajo srečo, da med njimi biva nekdo, ki ima toliko denarja za financiranje lokalnih projektov.

Hirst je posestvo Winsham Farm v središču območja, kjer naj bi bila zgrajena nova stanovanjska soseska, kupil pred desetletjem. Umetnik namerava sodelovati pri načrtovanju hiš, saj si želi, da bi bile takšne, da bi si v njih želel živeti tudi sam.

Lani je arhitekt Mike Rundell povedal, da si želi Hirst revitalizirati zaspano območje in dodal: "Kar groza ga je, da bi tu zgradili brezimne stavbe brez življenja."