Lutkovno gledališče Maribor bo uprizorilo predstavo Ko je Šlemil šel v Varšavo. Zgodba predstave pripoveduje o poljskem Judu, ki sanja o velikem svetu, zato se odpravi v Varšavo, kjer želi sanje uresničiti. Foto: LG Maribor
Lutkovno gledališče Maribor bo uprizorilo predstavo Ko je Šlemil šel v Varšavo. Zgodba predstave pripoveduje o poljskem Judu, ki sanja o velikem svetu, zato se odpravi v Varšavo, kjer želi sanje uresničiti. Foto: LG Maribor
Mariborska sinagoga
Pomembnejša judovska skupnost v zgodovini slovenskega prostora je bila v Mariboru, na katero danes spominja sinagoga. Foto: Pokrajinski muzej Maribor
Dan judovske kulture
Večerni del praznovanja v Ljubljani pripada skupini Arkul iz Mostarja. Foto: Mini teater

V ljubljanskem Mini teatru so pripravili razstavo V Hedinem svetu, posvečeno lani preminuli članici Judovske skupnosti Slovenije Hedi Kopše, dopoldanskemu odprtju pa je sledilo pestro celodnevno dogajanje, od pokušnje judovskih jedi, projekcije izraelskega lutkovnega centra Holon Naredi!, lutkovne predstave Ko je Šlemil šel v Varšavo, do večernega programa s Polono Vetrih, ki bo predstavila Življenje, čaša napol polna - moje ime je Fanny Mendelssohn ter koncertom sefardske glasbe z ansamblom Arkul iz Mostarja.
V Pomurskem muzeju Murska Sobota se je odvil glasbeno-pesniški večer z Dušanom Šarotarjem, naslovljen Spominjanje in poezija.
Stereotipno o Judih na Slovenskem
Na gradu Negova pri Gornji Radgoni je že v četrtek potekala okrogla miza na temo Stereotipno o Judih na Slovenskem, obeleževanje Evropskega dneva judovske kulture v Sloveniji pa se bo sklenilo 10. oktobra na ptujskem gradu. Nacionalni koordinator praznovanja za Slovenijo je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki želi z dogodki najširši javnosti približati judovsko zgodovino in kulturo ter pripomoči k večji prepoznavnosti Judov ter njihove navzočnosti v posameznih okoljih. Letos poteka dan na temo Judovska dediščina in narava.
Judje so se na Slovenskem naseljevali predvsem od 12. stoletja dalje, najpomembnejša pa je bila srednjeveška judovska skupnost v Mariboru. Še danes spominja nanjo sinagoga, v kateri deluje Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Pomembna sled judovske dediščine na Slovenskem je tudi sinagoga v v Lendavi, judovsko pokopališče v Dolgi vasi pri Lendavi, spominski park v Murski Soboti, staro judovsko pokopališče v Ljubljani in judovsko pokopališče v Rožni dolini pri Novi Gorici.
Od leta 1996
Evrospki dan judovske kulture so začeli obeleževati leta 1996, ko je organizacija B'nai B'rith Hirschler v sodelovanju z Zavodom za turizem v Spodnji Alzaciji pripravila prvi dan odprtih vrat. Tri leta zatem so se pridružile tudi organizacije v Nemčiji, Švici, Italiji in Španiji ter ostali departmaji v Franciji, prireditev pa je prvič potekala pod imenom Evropski dan judovske kulture. Danes organizirajo dneve B'nai B'rith Europe, Evropski svet judovskih skupnosti in Mreža španskih judovskih organizacij, ki se jim pridružujejo nacionalni organizatorji dogodkov v posameznih državah.