Kratek kviz na temo jezikov lahko rešite še danes. Foto: danjezikov.eu
Kratek kviz na temo jezikov lahko rešite še danes. Foto: danjezikov.eu

V Kopru se bodo praznovanju dneva pridružili z več dogodki, še danes je na voljo spletni jezikovni kviz Štekaš jezike?

V organizaciji Evropske komisije v Sloveniji so se na Bregu v Ljubljani od torka do petka vrstili različni dogodki, še danes pa je do polnoči na voljo nagradni spletni jezikovni kviz Štekaš jezike?, opozarjajo na predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.

Jezično v Kopru
Praznovanju dneva se danes pridružujeta Europe Direct Koper - Capodistria in zavod PiNA, ki sta v Kopru poskrbela za prireditev, ki vključuje Tržnico jezikov, Evropski filmski maraton in Jezikovni prigrizek. Namen dogodka je na zanimiv način predstaviti in približati 19 različnih jezikov, vključno z Braillevo pisavo in esperantom, ter spodbuditi k učenju novih jezikov in kultur. Pri brezplačnih dogodkih bodo sodelovali Jezikovna šola Eurocenter ter več društev in ustanov iz Slovenije in Italije.

Končno kompetentno samodejno prevajanje?
Ob letošnjem dnevu je Evropska komisija podprla samodejno prevajalsko platformo, ki bo omogočila, da bodo javne storitve za evropske državljane in podjetja delovale mimo jezikovnih ovir. Platforma bo v okviru instrumenta za povezovanje Evrope (CEF.AT) poskrbela za večjezično sporazumevanje ter izmenjavo dokumentov in drugih jezikovnih vsebin med upravami, državljani in podjetji, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

V Evropski uniji je trenutno 24 uradnih jezikov.