V Mariboru se je namreč danes s posvetom o dediščini mesta začel niz dogodkov, namenjenih povezovanju kulturne dediščine, kreativnosti in turizma. Foto: BoBo
V Mariboru se je namreč danes s posvetom o dediščini mesta začel niz dogodkov, namenjenih povezovanju kulturne dediščine, kreativnosti in turizma. Foto: BoBo
"Maribor namreč ni samo Stara trta, je mnogo več," je poudarila Katja Beck Kos iz Društva Hiša!. Foto: BoBo

V Mariboru se je namreč danes s posvetom o dediščini mesta začel niz dogodkov, namenjenih povezovanju kulturne dediščine, kreativnosti in turizma. Gre za prve dogodke v okviru nove mreže Maribor is the Future (Maribor je prihodnost), s katero želijo združiti doslej razpršene kulturne in turistične ponudnike v mestu.

Več kot 20 avtorjev o kulturni dediščini
Na današnjem posvetu v Vetrinjskem dvoru več kot 20 avtorjev predstavlja posamezne točke kulturne dediščine Maribora in okolice, ki bi jih bilo mogoče uporabiti tudi v turistične namene. "Maribor namreč ni samo Stara trta, je mnogo več," je poudarila Katja Beck Kos iz Društva Hiša!.

Dogodke, ki se bodo zvrstili do sobote, prirejata že o0menjeno društvo in Rajzefiber v sodelovanju s Centrom za kreativnost Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, Creatourom iz Portugalske, mrežo Alumni Bosch iz Nemčije, Muzejem narodne osvoboditve Maribor, Festivalom Boršnikovo srečanje in Zavodom za turizem Maribor – Pohorje.

Mogoči novi simboli mesta
V Centru za kreativnost na Partizanski cesti danes odpirajo razstavo Občuti Maribor, ki raziskuje mogoče nove simbole mesta. Gre za projekt, ki sta ga Društvo Hiša! in Center grafičnih umetnosti ustvarila s študenti medijskih komunikacij na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

V petek bodo nadaljevali s simpozijem Turizem v mestu. Na njem bodo poskušali odgovoriti na vprašanja, kakšno podporno okolje potrebuje turizem in kakšno sodelovanje je potrebno, da se razvije uspešna zgodba kreativnega turizma.

Vzporedno bo potekal tridnevni mednarodni laboratorij, na katerem bodo s strokovnjaki iz tujine iskali rešitve in razvijali ideje na področju turizma v Mariboru. Ugotovitve bodo predstavili v soboto na dogodku z naslovom Kako do trajnostnega turizma, kot si ga vsi želimo?.