Področje sodobnega plesa se že več desetletij srečuje z neurejenimi prostorskimi in produkcijskimi pogoji ustvarjanja ter je eno od področij umetniškega ustvarjanja z najvišjo stopnjo prekarnih delavk in delavcev. Prvo srečanje delovne skupine za sodobni ples je bilo tako namenjeno oblikovanju prednostnih nalog, ki jih bo ministrstvo za kulturo v dialogu z delovno skupino ter ob podpori vladne koalicije reševalo v tem vladnem mandatu, so danes sporočili z ministrstva za kulturo.

Prvo srečanje delovne skupine za sodobni ples je bilo namenjeno oblikovanju prednostnih nalog. Foto: Darja Štravs Tisu
Prvo srečanje delovne skupine za sodobni ples je bilo namenjeno oblikovanju prednostnih nalog. Foto: Darja Štravs Tisu

Članice in člana delovne skupine je uvodoma pozdravila ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je poudarila zavezo ministrstva k iskanju dolgoročnih načinov za reševanje akutnih težav sodobnega plesa. Obenem je spomnila, da so načini reševanja vključeni tudi v prihajajočem Nacionalnem programu za kulturo in spremljajočem akcijskem načrtu.

Potrebujejo predvsem studie in zmanjšanje prekarnega dela
Med prednostnimi nalogami na področju sodobnega plesa bo tako reševanje prostorske problematike produkcijskih prostorov oz. studiev, razvoj mednarodnega sodelovanja in povezovanja ter naslavljanje prekarnosti ustvarjalk in ustvarjalcev. Delovna skupina, ki jo v imenu ministrstva za kulturo vodi svetovalka ministrice Kim Komljanec, je sprejela sklep o skupnem delu pri institucionalizaciji ter o oblikovanju celostne strategije za razvoj področja sodobnega plesa, ki bo zajemala tudi odgovore na izzive decentralizacije, iskanje dolgoročnih rešitev ekonomskega in socialnega položaja plesalk in plesalcev.

Članice in člana delovne skupine so Tamara Bračič Vidmar (Bunker/Stara mestna elektrarna), Nastja Bremec (MN Dance Company), Petra Hazabent (Društvo za kulturno produkcijo in afirmacijo umetniških procesov NAGIB), dramaturginja in publicistka Andreja Kopač, Nina Meško (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti), dramaturginja in urednica spletnega portala Neodvisni Maša Radi Buh, koreografinja in plesalka Teja Reba, predsednik Društva za sodobni ples Slovenije Dejan Srhoj ter kurator in publicist Rok Vevar.

Kot članice v imenu ministrstva za kulturo v skupini sodelujejo poleg Kim Komljanec še vodja sektorja za umetnost na direktoratu za ustvarjalnost Mojca Jan Zoran in v. d. generalnega direktorja direktorata za razvoj kulturnih politik Tjaša Pureber, so navedli na ministrstvu.