Trnfest je v 19. letih obstoja postal osrednja gravitacijska sila avgustovskega večernega življenja v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
Trnfest je v 19. letih obstoja postal osrednja gravitacijska sila avgustovskega večernega življenja v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
KUD France Prešeren
Hrupnejši del dogajanja na odru na prostem se mora vsako leto končati ob 22.00, živahno pa je v Trnovem še dosti dlje. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
Leta 2000 je KUD France Prešeren prejel najvišje priznanje mesta Ljubljana za svoj prispevek pri oblikovanju kulturne in umetniške podobe mesta Ljubljana, nekateri projekti pa so prejeli številna priznanja doma in v tujini. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler

Od 27. julija, ko se bo Trnfest začel s koncertom domače rock skupine Demolition Group, do 29. avgusta, ko ga bodo sklenili Laibach, se bo zvrstila množica glasbenih in gledaliških dogodkov, razstav, filmskih projekcij in ustvarjalnih delavnic. Kot vsako leto je tudi v svoji devetnajsti izvedbi festival v celoti brezplačen.

Organizatorji, ki so danes predstavili letošnji program Trnfesta, na katerem tudi letos pričakujejo okoli 40 tisoč obiskovalcev, še naprej stavijo na koncept, "da je bolj pomembno doživetje kot denar".

Za takšna in drugačna "doživetja" bodo v največji meri poskrbeli tradicionalno najbolj obiskani dogodki festivala, glasbeni koncerti. Po že omenjenenem odprrtju Trnfesta z Demolition Group 27. junija, bodo oder KUD-a France Prešeren v poletnih večerih med drugim zasedli tudi Moonlight sky (31. julij), Torul (2. avgust), Naurou (Francija - 4. avgust), Stekli psi in Anti-Pop Consortium (ZDA - 6. avgusta), Emashie (7. avgust), Bernay’s Propaganda (Makedonija - 8. avgust), Dickless Tracy in Vulvathrone (14. avgust), Buldogi (20. avgust), Kar češ brass band (23. avgust), The Real McKenzies (Kanada - 25. avgusta) in za sklep festivala že omenjeni Laibach (29. avgust).

V okviru Trnfesta bo znova potekal tudi festival neuveljavljenih skupin Reverse Engineering (13. in 14. avgust) in skate contest (21. avgust), premierno pa si bo 27. avgusta na ulici pred Kudom mogoče ogledati breakdance bitko BBOY Street Contest z breakdance plesalci s Finske. Organizatorji opozarjajo, da se bodo koncerti začenjali okoli 20. in se končali do 22. ure, ko se bo dogajanje preselilo v dvorano, kjer bodo potekali DJ-programi ali gledališke predstave.

Gledališko-filmska sekcija
Gledališki program bo v znamenju produkcije KUD France Prešeren (Impro liga, Narobov, Gverila teater, Štefka in Poldka …), med četrtkovimi filmskimi projekcijami pa organizatorji izpostavljajo večer slovenske animacije (19. avgust), igrane in dokumentarne filme študentov AGRFT (29. julij in 26. avgust) in animirane filme Animateke (5. avgust).

Obiskovalci, ki se ljubiteljsko ali profesionalno ukvarjajo s fotografijo, lahko znova sodelujejo na fotografskem natečaju TrnFoto 10. Vsak dan trajanja festivala lahko fotografi do 12. ure pošljejo do tri fotografije s trnfestovskega dogajanja prejšnjega dne na e-naslov trnfoto@kud-fp.si, strokovna žirija pa bo po tri izbrane fotografije sproti razstavljala v klubski sobi KUD France Prešeren. Tudi letos lahko brezplačni Trnfest, ki se iz leta v leto bori s finančnimi skrbmi, obiskovalci podprejo z nakupom priponk ali majic festivala.