Rain Room v newyorški MoMi. Foto: Instagram
Rain Room v newyorški MoMi. Foto: Instagram
Instalacija japonske umetnice Jajoije Kusama. Foto: Instagram
Dva nebotičnika Chrisa Burdna je z Instagramom fotografiralo več kot milijon ljudi. Foto: Instagram

Ena izmed najimpresivnejših podob je dežna soba (t. i. Rain Room) iz newyorškega muzeja MoMa. Nenavadna instalacija je bila pravi hit poletja. Obiskovalci so se sprehodili skozi sobo, v kateri je deževalo, sami pa so ostali suhi, saj so se senzorji ustavili dež točno tam, kjer so hodili. Tako so imeli obiskovalci dejansko občutek, da se sprehajajo skozi dež. Nenavadna instalacija je po poročanju New York Timesa postala prava uspešnica. Instalacijo, ki jo je pripravil britanski umetniški studio rAndom International, si je ogledalo več kot 65.000 obiskovalcev, na Instagramu pa se je pojavilo več kot 20.000 fotografij instalacije. O instalaciji smo pisali tudi na našem portalu.

Vesolje, ki to ni
Bi radi lebdeli v vesolju? Potem je za vas prava izbira instalacija "V neskončnost odsevajoča soba: duše, oddaljene milijone svetlobnih let (Infinity Mirrored Room: The Souls of Millions of Light Years Away), ki je dela večje razstave z naslovom Jaz, ki sem prispel v nebesa (I Who Have Arrived in Heaven) japonske avtorice Jajoije Kusama, ki je bila do 21. decembra na ogled v galeriji Davida Zwirnerja v londonski Chelsei. Ogledala in različne luči so pri obiskovalcu povzročila občutek, kot da je sredi vesolja.

Nebotičnik, ki to ni
Velik odziv na Instagramu je požela tudi instalacija Chrisa Burdna z naslovom Dva majhna nebotičnika. Retrospektivna razstava del spornega ameriškega umetnika, ki je zaslovel s performansom, v katerem ga je prijatelj ustrelil v ramo, je na na ogled v newyorškem muzeju New Museum. Umetnik je v ospredje postavil dela, ki se osredotočajo na težo, meje in omejitve, pri čemer se postavlja vprašanje o mejah med fizičnimi in moralnimi omejitvami. S svojimi nenavadnimi umetninami je Burden na novo opredelil način razumevanja med performansom in skulpturo. Več si lahko preberete tukaj.