Številne paleontologe odkrito skrbi rastoče zanimanje za okostja dinozavrov. Institucije preprosto nimajo dovolj denarja, da bi se zanje resno potegovale na prostem trgu, ki vse bolj zvišuje cene. Foto: Reuters
Številne paleontologe odkrito skrbi rastoče zanimanje za okostja dinozavrov. Institucije preprosto nimajo dovolj denarja, da bi se zanje resno potegovale na prostem trgu, ki vse bolj zvišuje cene. Foto: Reuters
Okostje je bilo pred prodajo obešeno na jekleno strukturo (to je poklon estetiki Eifflovega stolpa), kar sicer ni v navadi, dopušča pa, da je na vrh okostja nameščena prava lobanja. Večina muzejev mora namreč glave svojih primerkov nadomestiti z lažjimi kopijami iz umetne mase, ker so originali pretežki za konstrukcijo, ki drži pokonci telo. Taka postavitev strokovnjakom tudi omogoča, da odstranijo posamezne kosti, če jih potrebujejo za preiskave. Foto: Reuters

Okostje, ki so ga leta 2013 odkopali na zasebni posesti v ZDA (zato se je tudi smelo prodati v zasebno last), je kupil neimenovani francoski državljan.

Dinozaver iz obdobja jure je bil prodan za 1,58 milijona evrov, torej 2,02 milijona evrov z vključenim davkom, so sporočili iz dražbene hiše Aguttes. Ocenjena vrednost pred dražbo je znašala med 1,2 in 1,8 milijona evrov. Okostje, dolgo skoraj devet metrov ter visoko 2,60 metra, bo torej ostalo v Franciji.

Več o nenavadnem dinozavru in njegovi prodaji preberite tukaj:

Kaj počne dinozaver v Eifflovem stolpu?


Originalnega je 70 odstotkov okostja, drugi deli pa so iz umetne mase. Okostje, ki je bilo doslej v lasti britanskega državljana, so odkrili med izkopavanji v ameriški zvezni državi Wyoming.

Strah, da bo izginil v kako zasebno zbirko, je bil odveč
Kupec želi, da bi ga razstavili v enem izmed francoskih muzejev, na razpolago pa bo tudi znanstvenikom, ki skušajo razvozlati skrivnosti "primerka z neobičajnimi lastnostmi za alozavra", je povedal belgijski paleontolog Pascal Godefroit. Po njegovih besedah bi lahko šlo tudi za povsem novo vrsto mesojedih dinozavrov.

Aprila je dražbena hiša Aguttes prodala okostji dveh dinozavrov, vsako za 1,4 milijona evrov. Kupil ju je neki Britanec.