Osrednji trg v Sieni, Piazza del Campo, vsako leto napolni na tisoče gledalcev z vsega sveta, ki si želijo od blizu ogledati spektakularno dirko desetih konjev in jezdecev. Foto:
Osrednji trg v Sieni, Piazza del Campo, vsako leto napolni na tisoče gledalcev z vsega sveta, ki si želijo od blizu ogledati spektakularno dirko desetih konjev in jezdecev. Foto:
V Avignon vsaj poleti ne romajo le verniki, ampak tudi gledališki navdušenci z vsega sveta. Foto: EPA
Kralj Puck
Kronanje kozjega kralja - samo na Irskem, samo na sejmu Puck.
Za rockerske navdušence, ki se ne bojijo blata, je ponudba festivalov po vsej Evropi zares pestra. Foto: EPA
Dubrovačke ljetne igre so tokrat na sporedu že 59. Foto: EPA

Predstavljamo vam nekaj večjih evropskih poletnih festivalov, zagotovo pa boste tudi drugod naleteli na manjše veselice, fetes, fieste, fešte ali parade. Oči na peclje in prepustite se toku, saj ste vendar na počitnicah!

Razburljivo na piazzah Italije
Najprej se podajmo na (jugo)zahod. V začetku julija v Italiji že od antičnih časov prirejajo festival Festa Della Madonna Bruna v čast zavetnice mesta Matera, na Sardiniji pa se odvija nevarni, a pomenjivi (in menda za obiskovalce zelo fotogenični) festival L'Ardia di San Costantino - divja konjska dirka v čast starodavnega bojevnika po ulicah mesteca Sadilo.

Vsako leto 2. julija in 16. avgusta na osrednjem trgu toskanske Siene poteka slovita konjska dirka, Palio di Siena, tretjo julijsko nedeljo pa je v Benetkah čas za Redentore, gostijo z ognjemetom, ki velja za enega najbolj spektakularnih tamkajšnjih festivalov.

Če ste gledališki navdušenec in vas očarajo srednjeveška mesta, pa imate do 26. julija še čas za skok na festival v Avignonu v Franciji. Sredi julija ulice Genta v Belgiji zavzame največji kulturni festival na prostem v Evropi, rajajočim množicam - lani se je tam zbralo 1,5 milijona ljudi - se lahko pridružite do 28. julija.

Kozji kralj in obmetavanje s paradižniki
Petje, recitali, ples, nogomet, hrana in pivo so značilnosti največjega potujočega ljudskega festivala v Evropi - valižanskega National Eisteddfoda, ki ga prirejajo že od davnega leta 1176. Letos bo prireditev trajala od 2. do 9. avgusta.

Eden najbolj znanih evropskih mednarodnih umetniških festivalov bo od 8. do 31. avgusta potekal v Edinburghu na Škotskem (vzporedno bo od 3. do 25. avgusta v škotski prestolnici na sporedu Fringe, največji festival odrskih umetnosti na svetu), v tem času pa se tudi v Helsinkih na Finskem zberejo umetniki, skupine in razstavljavci najvišje ravni.

10., 11. in 12. avgust so vsako leto brez izjeme na Irskem rezervirani za najstarejši semenj, Puck Fair - celodnevno brezplačno zabavo za vso družino s sejmom konjev, parado in ceremonijo kronanja kozjega kralja Pucka. V Killorglinu v srcu Kerryja se nato celo noč zabavajo ob koncertih, ognjemetih, uličnih nastopih in plesu. Vsako zadnjo sredo v avgustu - letos 27. - se v Buñolu v Španiji v paradižnikovo mezgo potopi na tisoče obiskovalcev festivala Tomatina.

Poleti se dogaja tudi na stotine rockfestivalov: od manjših, a domačnih, kot je slovenski Otočec, do velikanskih, kot so danski Roskilde, britanski Glastonbury, belgijski Werchter, pa vojvodinski Exit, ki zadnja leta vse bolj pridobiva veljavo. Ko smo že pri velikanih, konec julija je čas za salzburški velikanski festival klasične glasbe, ki svoja vrata odpira 26. julija.

Med džezovskimi festivali velja izpostaviti velikana, švicarski Montreux v začetku julija in Umbria jazz sredi julija - oba sta letos že za nami, menda pa je vreden ogleda tudi tisti v Nici, ki ga lahko ujamete do 26. julija. Za nami je tudi 49. ljubljanski jazz festival, ki je svoja vrata zaprl 4. julija. Obiskal ga je tudi MMC.

Kulturno poletje na Hrvaškem in doma
Za tiste, in teh je verjetno največ, ki se boste pred poletno vročino skrivali na hrvaških plažah, pa se tudi južno od meje vse poletje veliko dogaja - med največjimi hrvaškimi poletnimi umetniškimi festivali sta tisti v Dubrovniku (letos od 10. 7. do 25. 8.) in v Splitu (letos od 14. 7. do 14. 8.), omeniti pa velja tudi festival elektronske glasbe na plaži Girandella v Rabcu, ki bo na sporedu prihajajoči konec tedna.

Slovenijo in predvsem Štajersko je v preteklih tednih razveseljeval mariborski Lent, za nami sta festival pouličnega gledališča Ana Desetnica in kranjska Carniola, do konca julija poteka Primorski poletni festival, 29. julija pa se v prestolnici začenja Trnfest, ki bo trajal do 31. avgusta.

V Veliki Polani se med 3. in 10. avgustom obeta Pomurski poletni festival, za ljubitelje stare glasbe pa je tu Sevicq Brežice, ki traja do 23. avgusta. Za pestro dogajanje v prestolnici tudi v poletnih mesecih skrbijo organizatorji Festivala Ljubljana.

A. K.