Prireditve bodo poleg Slovenskih Konjic letos potekale tudi v vseh ostalih mestih, članicah Združenja zgodovinskih mest Slovenije, in sicer Idriji, Kopru, Kostanjevici na Krki, Kranju, Novem mestu, Piranu, Ptuju, Radovljici, Škofji Loki, Tržiču in Žužemberku. Na fotografiji Slovenske Konjice. Foto: BoBo
Prireditve bodo poleg Slovenskih Konjic letos potekale tudi v vseh ostalih mestih, članicah Združenja zgodovinskih mest Slovenije, in sicer Idriji, Kopru, Kostanjevici na Krki, Kranju, Novem mestu, Piranu, Ptuju, Radovljici, Škofji Loki, Tržiču in Žužemberku. Na fotografiji Slovenske Konjice. Foto: BoBo
false
Dnevi evropske kulturne dediščine so skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije. Njihovi začetki segajo v leto 1985, ko je na konferenci evropskih ministrov za kulturo držav članic Sveta Evrope v španski Granadi tedanji francoski minister za kulturo predlagal, da naj se akcija dnevov odprtih vrat, ki so jo leto pred tem začeli v Franciji, razširi še v druge države. Svet Evrope je akcijo uradno sprožil leta 1991 ob podpori Evropske komisije. Skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije so DEKD postali leta 1999. Na fotografiji Loški grad. Foto: BoBo
false
Tema letošnjih dnevov evropske kulturne dediščine so praznovanja. "Vsi se veselimo praznovanj, pa vendar zelo malo vemo o njihovem simbolnem pomenu," je dejala koordinatorka dogodkov Nataša Gorenc. Na fotografiji Novo mesto. Foto: BoBo

vanjem.


Ob dnevih evropske kulturne dediščine, ki sicer potekajo v kar 50 evropskih državah, so številni organizatorji v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije pripravili bogat program, ki se bo 25. septembra opoldne začel v vseh mestih članicah Združenja zgodovinskih mest Slovenije, osrednja slovesnost ob odprtju pa bo istega dne ob 18. uri v Žički kartuziji v Slovenskih Konjicah.

Prireditve v vseh mestih Združenja zgodovinskih mest
V septembru se bo po vsej državi zvrstilo 400 dogodkov, namenjenih predstavitvi kulturne dediščine in širjenju znanja o njej. Prireditve bodo tako poleg Slovenskih Konjic letos potekale tudi v vseh preostalih mestih – članicah Združenja zgodovinskih mest Slovenije, in sicer Idriji, Kopru, Kostanjevici na Krki, Kranju, Novem mestu, Piranu, Ptuju, Radovljici, Škofji Loki, Tržiču in Žužemberku.
"Komaj sledimo napredku v Sloveniji, saj je bilo predlani dogodkov okoli 250, lani 350, letos že 400. Prepričana sem, da je to zato, ker se povezujemo z občinami in Združenjem zgodovinskih mest, to pa se je pokazalo za zelo dober prijem. Odziv je bil namreč še boljši kot v preteklosti," je o dogajanju med 25. septembra do 3. oktobra povedala koordinatorka dogodkov Nataša Gorenc.
Vloga praznovanj v življenju posameznika in družbe
Kot je povedala o osrednji temi dogajanja, so iskali vzporednice s praznovanji nekoč, danes in jutri ter jih obravnavali tudi kritično. Ob tem so se spraševali predvsem, kakšno vlogo imajo praznovanja v življenju posameznika, družine, skupnosti in v globalnem svetu danes. "Vsi se veselimo praznovanj, pa vendar zelo malo vemo o njihovem simbolnem pomenu," je še dodala.
Število mladih se je podvojilo
Letos mineva 25 let od prve organizirane prireditve na temo evropske kulturne dediščine v Sloveniji. Po besedah generalnega direktorja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jerneja Hudolina se je po lanskem letu, ko so dneve namenili mladim, njihovo število pri projektih podvojilo, kar po njegovem kaže na to, da je bila tema prava.
Tudi sam krepitev odnosov z Združenjem zgodovinskih mest vidi kot dobro potezo, saj so vsa ta mesta polna zgodovine, ne le nepremične kulturne dediščine, pač pa tudi zgodovinske dediščine v širšem smislu. Dnevi so po začetnih težavah zaradi slabšega odziva javnosti in medijev že pred več leti prestopili prag anonimnosti, saj so prireditve, ki so prikazovale življenje v srednjeveških mestih, privabile že zelo veliko obiskovalcev.
"Z gotovostjo lahko trdimo, da so dnevi evropske kulturne dediščine pri nas prerasli v gibanje, kar pa se brez množice sodelujočih v vseh teh letih zagotovo ne bi zgodilo," je dejal Hudolin in dodal, da je častno pokroviteljstvo nad dogodkom letos prevzel predsednik Borut Pahor.