V soboto ob desetih dopoldne se lahko v mestnem muzeju v Radovljici udeležite delavnice ustvarjanja lectovega peciva. Foto: Lectar
V soboto ob desetih dopoldne se lahko v mestnem muzeju v Radovljici udeležite delavnice ustvarjanja lectovega peciva. Foto: Lectar

Z osrednjo slovesnostjo, ki se je odvila v spletnem okolju Zoom, so se začeli 31. Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) in 9. Teden kulturne dediščine (TKD). Letošnja tema se glasi Dober tek!. Do 9. oktobra se bo zvrstilo več kot 350 dogodkov v 150 krajih po Sloveniji in v zamejstvu.

Letošnja DEKD in TKD je odprl Matjaž Gruden, direktor direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope, sledil bo sprehod po gastronomski dediščinski krajini Slovenije. Vodenje dogodka bo potekalo iz rekonstruirane Vrhnjakove dimnice v Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Ravne na Koroškem. Na dogodku se bodo predstavili dijaki Šolskega centra Nova Gorica, ki bodo skuhali svojo slastno zgodbo, Koroški pokrajinski muzej s projektom Koroška košta, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije z uspešnico Heriterra ‒ od znanstvenih raziskav do tržišča ter Kulturno društvo Tabor Podbrezje s podbreško potico.

Hrana povezuje
Kot so sporočili iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZKVDS), je letos osrednja tema DEKD-ja Dediščina za vse. Vključujoča in raznolika dediščina, ki pritegne najširšo javnost, v ospredje postavlja raznolikost in poudarja, da nas interakcija med ljudmi ali skupinami, ki izhajajo iz različnih kulturnih okolij, bogati. "Hrana je v svoji raznolikosti nekaj, kar nas povezuje. Zato lahko rečemo, da se skupni evropski temi s temo Dober tek! pridružuje tudi Slovenija. Hkrati se pridružujemo aktivnostim ob imenovanju Slovenije za evropsko gastronomsko regijo," so zapisali na svoji spletni strani.

Priznana slovenska mojstrica rezbarjenja modelov za loški kruhek, Petra Plestenjak Podlogar, bo škofjeloškim osnovnošolcem predstavila znane loške kruhke. Foto: Petra Plestenjak
Priznana slovenska mojstrica rezbarjenja modelov za loški kruhek, Petra Plestenjak Podlogar, bo škofjeloškim osnovnošolcem predstavila znane loške kruhke. Foto: Petra Plestenjak

Pri oblikovanju programa dogodkov in dejavnosti sodelujejo muzeji, galerije, knjižnice, arhivi, vrtci, osnovne in srednje šole, območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ter posamezniki, ki delujejo v mladinskih klubih, turističnih organizacijah, zvezah kulturnih organizacij in nevladnih organizacijah ‒ društvih, skupaj skoraj 500 različnih organizacij.

V sklopu DEKD-ja se bodo tako med drugim zvrstili razstave, predavanja, predstavitve, posveti, delavnice, kuhanje, krašenje, okušanje in vonjanje, spoznavanje kuharskih skrivnosti naših prednikov in lokalnih posebnosti ter obujanje pozabljenih sestavin.

"Ob voščilu Dober tek! najprej pomislimo na hrano, toplino doma, harmonijo okusov ..., vendar pa so to vsakodnevno frazo sooblikovalci DEKD in TKD bogato razširili. Prisluhnili so zgodbam, vzpostavili vez s preteklostjo, s tradicijo pridobivanja hrane in prehranjevanja, črpali so iz izkušenj in znanj naših prednikov, vse sestavine povezali in jih začinili s sodobnimi prizadevanji po bolj trajnostnem, zdravem in sonaravnem bivanju ter vračanju h koreninam," so še zapisali na ZVKDS-ju.

DEKD dosežejo 30 milijonov Evropejcev
Namen DEKD-ja je spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine. Gre za najbolj prepoznaven projekt pod okriljem Sveta Evrope in Evropske unije na področju kulture, saj pri njem sodeluje 50 držav, zvrsti se 70.000 dogodkov, obišče jih več kot 30 milijonov obiskovalcev. ZVKDS kot koordinator slovenskih prireditev povabi k sodelovanju institucije, društva, posameznike, ki s svojimi aktivnostmi prispevajo k varovanju in popularizaciji kulturne dediščine.

TKD je nacionalni medresorski projekt. Njegov cilj je, da bi četrtina slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol aktivno sodelovala v TKD-ju. ZVKDS je nosilec projekta, partnerji pa so ministrstvo za kulturo, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Slovenska nacionalna komisija za Unesco, Zavod RS za šolstvo in Skupnost vrtcev Slovenije.