Na zadnjem sestanku z mladimi je vodstvo Mestne občine Koper
Na zadnjem sestanku z mladimi je vodstvo Mestne občine Koper "hladno odpravilo prisotne in izjavilo, da bodo kljub vsemu odločitev o upravljavcu prostorov sprejeli sami oziroma bo to odločitev župana", vendar so tudi več tednov po tem ostali brez odgovora. Foto: MMC RTV SLO

Odločitev razumejo kot poseg v avtonomnost občanov in zahtevajo, da MKC še naprej upravljajo pripadniki nevladnega sektorja. Prepričani so, da bo občina s tem naredila dolgoročno škodo mladinskemu polju in kulturni sceni. Po njihovem mnenju gre za sledenje smernicam, ko lokalna oblast odvzame samoniklo prizorišče nevladnim organizacijam in si ga podredi s pomočjo javnega zavoda, kar razumejo kot "grob poseg v avtonomnost in svobodo izražanja občanov, predvsem pa mladine, njihova kvaziprizadevanja pa kot farso civilnega dialoga".

Obljuba s figo v žepu
Naj spomnimo, da je koprski župan Boris Popovič na enem od sestankov z mladinskimi organizacijami, ki so sledili zaprtju prostorov Mladinskega in kulturnega centra (MKC) na Gregorčičevi 4, dal zagotovilo, da bodo lahko organizacije skupno odločale o prihodnji organizacijski obliki in upravljanju centra.

Večina prisotnih mladinskih organizacij je izkazala podporo društvu Klub aktivne mladine (KAM) kot upravljavcu prostorov na Gregorčičevi, predvsem zaradi njegove aktivne vloge pri sooblikovanju programov v centru v preteklih letih. Vendar je na zadnjem sestanku vodstvo mestne občine "hladno stuširalo prisotne in izjavilo, da bodo kljub vsemu odločitev o upravljavcu prostorov sprejeli sami oziroma bo to odločitev župana". O odločitvi naj bi jih obvestili v tednu, ki je sledil.

Ignorirana mladinska pobuda
Vendar kot trdijo v pobudi, štiri tedne po zadnjem sestanku niso prejeli nobenega odziva, medtem pa se je na dnevnem redu seje občinskega sveta znašel predlog odloka za preoblikovanje Javnega zavoda za šport v Javni zavod za šport in mladino ter ustanovitev Centra mladih Koper, vse po skrajšanem postopku.

Formalna oblika zavoda bo neorganizirani mladini otežila dostop do javnih dobrin, birokratizirala postopke za izvajanje programov in nadzirala mladinske dejavnosti. Poleg tega bi naj več sredstev šlo za stroške organizacije, namesto v sam program. O sporni noveli odloka o ustanovitvi Javnega zavoda za šport in mladino Mestne občine Koper bodo svetniki odločali na redni seji v tem tednu.