Asta Vrečko prihaja iz vrst stranke Levica. Foto: BoBo
Asta Vrečko prihaja iz vrst stranke Levica. Foto: BoBo

Asta Vrečko je resor kulture prevzela v času, ko je bilo zaupanje vanj porušeno, komunikacija pa daleč od dialoga. Na ministrskem stolčku je na začetku junija nadomestila Vaska Simonitija in ob primopredaji poslov napovedala strateško usmerjeno kulturno politiko.

Sorodna novica Asta Vrečko: Cilj je, da kulturi ponovno namenimo podporo, ki si jo zasluži

Na ministrstvu podpirajo stavko na RTV Slovenija
Kot je povedala v pogovoru za STA, je trenutno dogajanje na RTV Slovenija "preseglo vse meje zdravega razuma, gre za napade na zaposlene, nestrokovne posege v program in vse to kaže izključno na to, da je odločitev pravilna in da je treba vodstvo zamenjati". Dodala je, da na RTV Slovenija trenutno poteka tudi stavka, ki jo na ministrstvu podpirajo.

Zdajšnja vlada je sicer takoj po nastopu mandata sprejela interventni zakon, ki predvideva umik strankarske politike iz upravljanja in vodenja javnega zavoda RTV-ja. Zakon, pri snovanju katerega so upoštevali zahteve strokovne javnosti, združenj ter novinark in novinarjev, je sicer šel gladko skozi parlamentarno proceduro. Zato je po besedah ministrice nujno, da se odpravimo na referendum, podpremo vladni predlog zakona in prekinemo agonijo slovenske javne radiotelevizije.

"Verjamem, da se bo referenduma udeležilo čim več ljudi, ki bodo podprli naš zakon. Pobudniki referenduma že tretjič branijo svoj zakon iz leta 2005, ki je omogočil sedanje stanje na RTV Slovenija," je prepričana ministrica. Dodala je, da bodo vse večje spremembe zakonodaje na področju medijev začrtali v dialogu z delovno skupino. Načrtujejo, da bi bilo lahko skupaj z javno razpravo in parlamentarno proceduro to končano v prvi polovici mandata in bi celovitejši zakon lahko nadomestil interventnega.

Sorodna novica Problematičnost načina financiranja STA-ja. Kako si Ukom predstavlja "povprečno novico"?

Nesprejemljivo delovanje prejšnje vlade glede STA-ja
Delovanje prejšnje vlade glede Slovenske tiskovne agencije (STA) je bilo po besedah ministrice prav tako nesprejemljivo in je mnenje zdajšnje oblasti o tej agenciji popolnoma nasprotno. "STA je ena večjih in bolj tragičnih žrtev prejšnje vlade." Kot je povedala, so zdaj s STA-jem in Uradom vlade za komuniciranje (Ukom) v dialogu in iščejo rešitve za izboljšanje razmer. "A zaradi zaposlenih, strokovnosti in podpore javnosti je agencija preživela in opravljala svoje poslanstvo. In prav na tem primeru lahko vidimo, da prebivalke in prebivalci dobro vedo, kaj se dogaja in kaj pomeni politično vmešavanje v delovanje medijev," je poudarila Asta Vrečko.

JAK v letu pred častnim gostovanjem v Frankfurtu
V nadaljevanju je izpostavila, da vodstvi Moderne galerije in Javne agencije za knjigo RS (JAK) ne uživata njihovega zaupanja. Glede obeh je ministrstvo kot ustanovitelj dolžno poskrbeti, da javni zavodi in javne agencije na področju kulture delujejo strokovno in neoporečno.

Sorodna novica Sokurator predstavitve Slovenije v Frankfurtu bo Miha Kovač

O JAK-u, v pristojnosti katerega je priprava Slovenije kot častne gostje največjega knjižnega sejma na svetu v Frankfurtu v letu 2023, je Vrečko dejala, da je bilo pod prejšnjim ministrom za kulturo narejenih res veliko napačnih, nestrokovnih potez, škodljivih za kulturo. "Brez dvoma je bila ena izmed njih izbor direktorjev, ki niso bili imenovani na podlagi strokovnih meril. Kar zadeva frankfurtski knjižni sejem, bomo naredili vse korake in zagotovili vso podporo, da bi bil ta projekt uspešno izpeljan, zato smo se tega seveda prioritetno lotili, da rešimo, kar je še mogoče v tem poznem trenutku," je povedala ministrica, ki se je glede tega dvakrat sešla tudi z direktorjem sejma Juergenom Boosom.

Ob tem je opomnila, da bi morali biti že v končnici priprav Slovenije kot osrednje gostje v prihodnjem letu. "Zaskrbljena pisma in drugi pozivi, ki prihajajo na ministrstvo od strokovne javnosti tako glede vodenja JAK-a kot frankfurtskega sejma, pa kažejo na globoke težave," je dejala in izpostavila, da je kurator frankfurtskega sejma Miha Kovač eden največjih strokovnjakov na področju knjige in založništva in je to delo prevzel razmeroma pred kratkim, svoje delo pa v danih okoliščinah po njenem mnenju opravlja zelo dobro. Povedala je, da so težave drugje, namreč "pri vodenju agencije". "Z direktorjem Dimitrijem Ruplom smo se že dvakrat sešli, večkrat zahtevali dokumentacijo o poteku priprav na slovensko gostovanje v Frankfurtu. To trenutno preučujemo in na podlagi izsledkov bomo tudi ustrezno ukrepali."

Sorodna novica "Takšno predstavljanje umetnic in umetnikov je nesprejemljivo, diskriminacijsko in zato nedopustno"

Skrb vzbujajoče stanje tudi v Moderni galeriji
Po besedah ministrice je tudi situacija v Moderni galeriji zelo skrb vzbujajoča. Tudi tukaj je bilo opravljenih več pogovorov z zaposlenimi, predsedniki svetov zavodov in direktorjem. Glede odnosa direktorja galerije Aleša Vaupotiča z zaposlenimi se "očitno v letu in pol ni spremenilo nič, kar kaže na očitno pomanjkanje dialoga in želje vodstva galerije za ureditev odnosa z zaposlenimi. Prav tako se direktor ni odzval na nobene naše pozive za plačilo honorarja umetnici Niki Autor. Pravkar lahko spremljamo razstavo Momental-mente, od katere so se kustosi, zaposleni v galeriji, distancirali!"

Sorodna novica Kaja Širok z mesta direktorice zavoda GO!2025 odhaja v kabinet predsednika vlade

Pri tem je izpostavila nesprejemljivost tega, da vodstvo "osrednje nacionalne institucije za moderno in sodobno umetnost odpira razstave, financirane z javnimi sredstvi, s katerimi se strokovni kolektiv ne strinja, in še huje, z njeno vsebino pred samim odprtjem sploh ni bil seznanjen. To kaže na nedopustno pomanjkanje notranjega dialoga."

Prvikrat tudi svetovalka za kulturo v vladnem kabinetu
V mandatu zdajšnje vlade v njenem kabinetu deluje tudi svetovalka za kulturo, kar po mnenju ministrice kaže tudi na to, da ima kultura pomembno mesto v tej vladi. Na to mesto je bila imenovana Kaja Širok, ki je po besedah Aste Vrečko "poznavalka področja, poznamo se že dolgo, ko je bila direktorica Muzeja za novejšo zgodovino Slovenije, sva tudi sodelovali, prav tako tudi državna sekretarja. V stiku smo tako rekoč ves čas, veliko se posvetujemo, skupaj razmišljamo in sodelovanje zelo dobro poteka."

Sorodna novica Iztek mandata dozdajšnjih članov strokovnih komisij in ukinitev komisije za samozaposlene

Za izboljšanje delovnih pogojev v kulturi
Ministrica, ki prihaja iz vrst Levice, je poudarila še, da so se v stranki že v programu in tako še v koalicijski pogodbi zavezali, da bodo področje kulture "sistemsko uredili". Dodala je, da je njihov cilj izboljšanje delovnih pogojev v kulturi, izboljšanje dialoga, vključenost pri sprejemanju odločitev tako samozaposlenih v kulturi kot nevladnih organizacij in javnih ustanov. Vzpostaviti želijo kulturni model, ki bo vzdržen, trajnostno in razvojno naravnan, ki bo "enakomerno vključeval različna področja kulturne sfere in mislil tako na ustvarjalce kot uporabnike kulture, hkrati pa kulturo umestil in povezal z drugimi področji; socialo, zdravstvo, izobraževanjem in zunanjimi odnosi".

Okvir za razvoj ter avtonomija kulture in umetnosti
Za načrtovanje kulturnih politik je po besedah Aste Vrečko zelo pomembno, da "ima ministrstvo opravljene tudi svoje podatke in analize, na podlagi katerih lahko odločitve o porabi sredstev in spremembi zakonodaje sprejema informirano in podkovano z argumenti, s tem pa zagotavlja umetnosti in kulturi ne le okvir za njen razvoj, temveč tudi avtonomijo pred vmešavanjem politike v njeno delo", je še dejala v pogovoru za STA.