Gustav Klimt: Portret Gertrud Löw, 1902 (detajl). Foto: Wikipedia
Gustav Klimt: Portret Gertrud Löw, 1902 (detajl). Foto: Wikipedia
Klimt
Slika je nastala istega leta, kot je Klimt končal slavni Beethovnov friz. Foto: Reuters
Klimt
Portretiranka je leta 1939 iz strahu pred nacisti zbežala z Dunaja v ZDA brez omenjenega portreta. Foto: Reuters

Slika je nastala leta 1902, ko je imela portretiranka Gertrud Löw 19 let. Znamenit secesijski umetnik jo je naslikal s svežino, ki takšnim letom pripada. Draperija figure se komaj opazno pogreza v pastelne tone ozadja, iz katerega se nežno izrisuje porcelanasta polt modrookega dekleta.
37 let pozneje je Gertrud Löw iz strahu pred nacisti z Dunaja brez slike zbežala v ZDA. Pozneje je portret pridobil filmski ustvarjalec Gustav Ucicky, domnevni Klimtov nezakonski sin, ki mu je uspelo zbrati vrsto umetnikovih del, po smrti leta 1961 pa jih je zapustil vdovi. Leta 2013 je Ursula Ucicky ustanovila Fundacijo Gustava Klimta, ki se je lani z družino Gertrud Löw dogovorila o lastništvu in prodaji portreta.
Sliko so prodali na dražbi hiše Sotheby's, kjer so jo opisali kot "neverjetno lepo in očarljivo delo iz ključnega obdobja umetnikove kariere". Istega leta je Klimt končal znameniti Beethovnov friz, da bi na 14. dunajski secesijski razstavi proslavil skladateljevo delo.
Tudi Degasova balerina zamenjala lastnika
Sotheby's je dražbo del impresionizma in moderne umetnosti sklenili z več kot 178,6 milijona funtov (približno 248 milijonov evrov), kar 10 od 51 ponujenih del so prodali za več kot 10 milijonov funtov. Med temi je bil bronast kip balerine Edgarja Degasa, ki so ga prodali za 15,8 milijona funtov (21,9 milijona evrov) in s tem postavili rekordno ceno za skulpturo tega francoskega impresionista. Uspešna dražba je zasenčila tisto od tekmeca Christie's, ki je večer prej za dražbo del enakega obdobja iztržila 71,88 milijona funtov. Boj za Klimtov portret je trajal približno deset minut, cena se je počasi vzpenjala z vložki v znesku 100.000 funtov, na koncu pa dosegla drugo najvišjo ceno, doseženo za kak portret tega dunajskega slikarja.
Iz Gurlittove skrivne zbirke
Dražbo je dosegla tudi prva slika iz zbirke Corneliusa Gurlitta, sina nacističnega zbiratelja, ki je v münchenskem stanovanju leta skrival obsežno zbirko slik, med temi tudi več takih, ki so jih od judovskih družin odnesle nacistične oblasti. Dva jahalca na obali Maxa Liebermana je nov lastnik kupil za 1,87 milijonov funtov (2,6 milijona evrov), kar je znatno več od predhodno ocenjene vrednosti 550.000 funtov.