Slika je nastala, ko je Janez Drnovšek obiska Bolivijo in se srečal s tamkajšnjimi politiki. Foto: Ejti Štih
Slika je nastala, ko je Janez Drnovšek obiska Bolivijo in se srečal s tamkajšnjimi politiki. Foto: Ejti Štih
Za svoje delo je Ejti Štih prejela mnogo nagrad po vsem svetu in se predstavila na slovenski ambasadi v Združenih državah Amerike. Foto: Ejti Štih

Ejti Štih se je rodila leta 1957 na Bledu kot Marija Štih, a se je je za vse življenje prijel vzdevek Ejti. Potem ko je leta 1981 magistrirala pri Krstu Herdzšiču v Zagrebu, se je odpravila po svetu in v Santa Cruzu spoznala svojega moža.

Družbena zavzetost in slikovitost
Njeno delo je močno zaznamovano z družbeno zavzetostjo in trenutnimi političnimi ter družbenimi dogodki po svetu, še posebej v Boliviji. Zadnje čase predvsem z vlado predsednika Eva Moralesa. Vendar pa se seznam dejavnosti ne konča zgolj pri slikanju, temveč se nadaljuje z ilustracijami v časopisih in revijah, s posterji, keramiko itd. Že v Sloveniji se je uveljavila kot odlična scenografinja (za svoje kostumografsko delo je prejela tudi nagrado Prešernovega sklada), dejavnost pa uspešno nadaljuje tudi v Boliviji, kjer postavlja na oder prizore iz sveta, ki jo obkroža.

Ta ista slikovitost pa zaznamuje (pogosto ogromne) slike, kot je monumentalen Križev pot za katedralo Riberalta v Boliviji, ki so ga morali iz Santa Cruza do Riberalta zaradi velikosti prepeljati s posebnim vojšakim letalom. Poleg tega se ukvarja tudi s poučevanjem risanja in slikanja ter vodi umetniške delavnice v Santa Cruzu.

Galerija brez vstopnine
Pred nedavnim je ustanovila galerijo Manzana, kar v španskem jeziku pomeni jabolko, označuje pa tudi mestno četrt v pravilni štirikotni obliki. Glede na to, da je stavba galerije vogalna, se je zdelo ime primerno. Galerija stoji v središču Santa Cruza in je namenjena vsem, ki jih umetnost zanima, pa tudi mimoidočim, ki si lahko razstave ogledajo brezplačno.

Od leta 1982 so bila njena dela razstavljena na samostojnih in skupnih razstavah po vsem svetu, prav tako pa so mnoga tako v zasebni lasti kot tudi v javnih zbirkah.

L. Š.