Zato DSP poziva vlado, da s svojimi zakonskimi pooblastili uveljavi pluralnost, profesionalnost in svobodo javnega RTV-ja.

Na RTV Slovenija se je v ponedeljek nadaljevala zaostrena novinarska stavka, ki pa so jo tokrat spremljali posegi vodstva RTV Slovenija v programsko shemo informativnega programa TV Slovenija in vsebine na portalu MMC RTV Slovenija. Foto: BoBo
Na RTV Slovenija se je v ponedeljek nadaljevala zaostrena novinarska stavka, ki pa so jo tokrat spremljali posegi vodstva RTV Slovenija v programsko shemo informativnega programa TV Slovenija in vsebine na portalu MMC RTV Slovenija. Foto: BoBo
Sorodna novica Shod za javno RTV: "Uničevanje RTV Slovenija se mora končati"

DSP: Namen vodstva je rušenje javnega zavoda
Kot so zapisali v izjavi ob stavki zaposlenih na Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO), so za stanje v javnem zavodu odgovorni tisti, ki imajo upravljavsko moč, to so tisti, ki odločajo in svoje odločitve uveljavljajo. "Sedanje stanje na RTV SLO pa kaže na to, da vodstvo zavoda to moč zlorablja in da ni zavezano k demokratičnim načelom družbe in vodenja institucije, ki oblikuje javno mnenje in bi morala prispevati k demokratični in odprti družbi," so navedli.

Od vodstva RTV-ja je po njihovem mnenju skrajno neodgovorno, da noče uvideti, da so slabšanje odnosov v zavodu in pritiski na novinarje in druge zaposlene rušenje same ustanove. "Zato upravičeno domnevamo, da je namen vodstva prav rušenje tega našega največjega medijskega in kulturnega javnega zavoda," so dodali.

Strah, da je informativni program šele začetek
Upravni odbor društva od vodstva zavoda pričakuje in zahteva, da najde in uveljavi rešitve za nastalo situacijo, ki bo zaščitila pluralnost in neodvisnost RTV-ja. Kot so opozorili, gre za ustanovo, ki oblikuje javno mnenje in je v demokratičnem političnem sistemu s svojim delovanjem odgovorna družbi in javnosti.

Poleg tega opozarjajo, da bi se po pokoritvi informativnega programa Televizije Slovenija rušitev neodvisnosti in kakovosti nadaljevala na vseh drugih segmentih, kar bi zavod seveda dokončno uničilo. Po informativnem programu bodo očitno na vrsti drugi deli javne televizije, so še zapisali.

V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV-ja so v ponedeljek zaostrili stavko, ki so jo začeli 23. maja. Med stavkovnimi zahtevami so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV-ju in socialni dialog. Prav tako zahtevajo, da je stavka plačana.