Ni res, da je Slovenija glede proračuna za kulturo in medije v evropskem povprečju, je v imenu Društva slovenskih pisateljev zapisal Ivo Svetina. S tem Miro Cerar le ponavlja besede finančnega ministra Mramorja, za katere je že bilo ugotovljeno, da ne ustrezajo dejstvom, še piše. Foto: Bobo
Ni res, da je Slovenija glede proračuna za kulturo in medije v evropskem povprečju, je v imenu Društva slovenskih pisateljev zapisal Ivo Svetina. S tem Miro Cerar le ponavlja besede finančnega ministra Mramorja, za katere je že bilo ugotovljeno, da ne ustrezajo dejstvom, še piše. Foto: Bobo
'Gledati moramo seveda tudi našo situacijo, ampak letos namenjamo več sredstev za kulturo, kot smo jih namenili lansko leto v nominalnem znesku. Torej, mislim, da tukaj ob vsem tem problemu s financiranjem vseh pomembnih področij ni težava toliko v tem, da ni sredstev. Seveda bi si jih vsak želel. Sredstev je dovolj. Tukaj mora ministrica najti pot, da ta sredstva ustrezneje razporeja, kot so bila razporejena v preteklosti. Da tudi najde optimizacije in da jih nameni tam, kjer je to res potrebno, v nasprotju s področji, kjer lahko doseže določene spremembe,' je v oddaji Odmevi med drugim dejal Miro Cerar.
'Gledati moramo seveda tudi našo situacijo, ampak letos namenjamo več sredstev za kulturo, kot smo jih namenili lansko leto v nominalnem znesku. Torej, mislim, da tukaj ob vseh teh težavah s financiranjem vseh pomembnih področij ni težava toliko v tem, da ni sredstev. Seveda bi si jih vsak želel. Sredstev je dovolj. Tukaj mora ministrica najti pot, da ta sredstva ustrezneje razporeja, kot so bila razporejena v preteklosti. Da tudi najde optimizacije in da jih nameni tam, kjer je to res potrebno, v nasprotju s področji, kjer lahko doseže določene spremembe,' je v oddaji Odmevi med drugim dejal Miro Cerar. Foto: RTV SLO

Premier je v četrtkovih Odmevih na TV Slovenija ob sprejemanju predloga vladnega proračuna za prihodnji dve leti glede kulturnega proračuna dejal, da primerjalni podatki kažejo, da Slovenija tako za ožje področje kulture kot za področje medijev namenja več sredstev, kot je evropsko povprečje. V nominalnem znesku naj bi letos za kulturo namenili celo več sredstev, kot so jih lani.

Predsednik DSP-ja Ivo Svetina je v imenu društva zapisal, da gre za "neresnična dejstva". Z izjavo, da je Slovenija glede proračuna za kulturo in medije v evropskem povprečju, je po njegovih besedah Cerar zgolj ponovil besede finančnega ministra Dušana Mramorja, za katere je že bilo ugotovljeno, da ne ustrezajo dejstvom.

"Nenehno krčenje sredstev pomeni osiromašenje kulture"
Kot piše Svetina, prav tako ne drži Cerarjeva izjava, da se sredstva za kulturo v prihodnje ne bodo zmanjševala. "V letu 2016 jih je načrtovano za 17 milijonov evrov manj, za leto 2017 pa za 19 milijonov evrov manj. Primerjava z letom 2009 nam celo pokaže, da so se v tem času sredstva za kulturo zmanjšala z 204 milijonov, na 138 milijonov evrov, kar je kar 40 odstotkov manj. Nenehno krčenje sredstev za kulturo pomeni postopno osiromašenje in onemogočanje delovanja tako institucionalne kot neinstitucionalne kulture," piše.

Cerar: Sredstev je dovolj, treba jih je le ustrezneje razporediti
Bolj kot pomanjkanje sredstev v kulturi vidi Cerar težavo v njihovem razporejanju: "Seveda bi si jih vsak želel več, ampak sredstev je dovolj. Tukaj mora ministrica najti pot, da ta sredstva ustrezneje razporeja, kot so bila v preteklosti. Da najde optimizacije in sredstva nameni tja, kjer je to res potrebno, v nasprotju s področji, na katerih lahko doseže določene spremembe."

DSP: Čarovnija, v katero ne verjamemo
Prerazporejanje neobstoječih sredstev je velika čarovnija, v katero ne verjamemo, so o tem zapisali v DSP-ju. "V ozadju takih trditev prepoznavamo idejo o t. i. novih modelih kulture, ki pa so iznajdba neoliberalnega pogleda na to pomembno področje našega življenja, pa ne le duhovnega." Ob tem opozarjajo, da je sprejetje zakona o t. i. kulturnem evru na nujne naložbe v kulturo, ki ga je pripravilo ministrstvo za kulturo, nujen, saj bo omogočal kontinuirano vlaganje v najnujnejše programe na področju kulture.

V Društvu slovenskih pisateljev so konec avgusta na Cerarja, Mramorja, ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar in druge predstavnike vlade naslovili 11 zahtev, ki naj bi naslovnikom bile v pomoč pri ureditvi razmer in izboljšanju stanja kulture. Med zahtevami je tudi povečevanje sredstev. Ne Cerar ne Mramor se na vabilo na pogovor o težavah v kulturi nista odzvala. "S tem lahko le ugotovimo, da ne sprejemata dialoga in nočeta slišati predlogov, ki bi zagotovili boljše možnosti za ustvarjanje slovenskih delavcev na področju umetnosti in kulture. In da ne razumeta, naj znova ponovimo, da smo, kar smo, zaradi kulture," so še zapisali v izjavi za javnost.


Pogovor s predsednikom vlade Mirom Cerarjem v Odmevih si oglejte v priloženem posnetku.