Med večjimi mediji je bilo najuspešnejše podjetje Delo, za katero komisija predlaga sofinanciranje dveh projektov v višini 143.411 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Med večjimi mediji je bilo najuspešnejše podjetje Delo, za katero komisija predlaga sofinanciranje dveh projektov v višini 143.411 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Radio Študent
Ljubljanski radio Študent je prijavil dva projekta, ki jima komisija namenja skupno 69.384 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Komisija za ocenjevanje projektov, prispelih na razpis za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2009, je za sofinanciranje predlagala 50 projektov. Na razpis, katerega skupna vrednost dosega več kot 1,23 milijona evrov, sredstva pa bodo dodeljena iz državnega proračuna, namenjenega za kulturo, se je pravočasno in s popolnimi vlogami prijavilo 346 projektov, po poročanju Večera več kot lani, ko je pristojna komisija na ministrstvu za kulturo obravnavala 289 vlog in jih nato za sofinanciranje predlagala 77.

Komisija, ki jo sestavljajo dr. Mojca Planšak, dr. Melita Poler Kovačič, Jure Apih, dr. Marko Milosavljević in dr. Jože Vogrinc, je za sofinanciranje med drugim predlagala dva projekta časopisne hiše Delo, dva projekta Dnevnika, projekt časopisa brezdomcev Kralji ulice, Vesti na vesti in projekt Radia Študent.

Ministrstvo za kulturo je obvestila za področje programskih vsebin tiskanih medijev, radijskih in televizijskih programov ter elektronskih publikacij predlagateljem projektov poslalo 18. avgusta, predlagatelji pa lahko v treh dneh od prejema obvestila podajo pisne pripombe. Vse pravočasne pripombe bo obravnavala strokovna komisija in predlagala končni predlog, na podlagi katerega bo izdana odločba, so zapisali v sporočilu za javnost na omenjenem ministrstvu.

Najuspešnejša Delo in STA
Razpis določa, da je sofinanciranih lahko do največ petdeset odstotkov vrednosti projekta. Med večjimi mediji je bilo tako najuspešnejše podjetje Delo, za katero komisija predlaga sofinanciranje dveh projektov v skupni višini 143.411 evrov, sledi pa mu Slovenska tiskovna agencija (STA) s 112.356 evri. Podjetje Regionalni mediji, ki izdaja tedenski brezplačnik Dobro jutro, naj bi po odločitvi komisije prejelo 79.772 evrov, revija Reporter pa 76.513 evrov. Časopisno in založniško podjetje Večer pričakuje 42.124 evrov in podjetje Dnevnik za dva odobrena projekta skupno 34.672 evrov.

Ljubljanski Radio Študent je prijavil dva projekta, ki jima komisija namenja skupno 69.384 evrov, prav tako je bil uspešen mariborski študentski Radio Marš, ki naj bi prejel 19.900 evrov. Novi reviji je za revijo Ampak komisija odobrila sofinanciranje v višini 49.066 evrov, Svobodni misli 32.636 evrov, Primorskim novicam pa 10.797 evrov. Revija Stop naj bi prejela 29.815 evrov, revija brezdomcev Kralji ulice pa 8.991 evrov.

Poleg naštetih je po pisanju Dnevnika komisija izbrala še vrsto regionalnih medijskih projektov, ki izboljšujejo javno obveščanje in komunikacijo na območjih in z vsebinami, ki so sicer umaknjeni iz osrednjega slovenskega medijskega dogajanja.

Mladina se ni prijavila
Podprla je tudi medijske projekte, ki promovirajo kulturo in umetnost, literaturo, skrb za slovenski jezik, interese (deprivilegiranih) manjšin, ekološko zavest in civilno družbo. Štiri medijske projekte so člani komisije uvrstili tudi na "rezervni seznam"; če bi se sredstva za sofinanciranje naknadno povečala ali če bi kateri od že odobrenih (predlaganih) projektov odstopil, bi bili lahko ti sofinancirani v skupni višini 92.604 evrov. Med njimi je tudi projekt Večera, za katerega je predlagano sofinanciranje v višini 30.082 evra.

Tednik Mladina se na razpis, kot je razvidno iz dokumentacije ministrstva za kulturo, tudi letos ni prijavil, poroča Dnevnik.